Tarte cu brânză şi cireşe (reţetă pentru vremea secerişului)

681f2de9fb948ba175b54c225422b70f XL jpeg

Odinioară, înainte de a se apuca de seceriş, gospodarii curăţau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru că acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cât mai ales pentru că în hambare va fi depozitat grâul.

Acest ritual vechi de când lumea asigura spor, bucate multe şi destulă pâine pentru a îndestula întreaga familie. Întotdeauna la sfârşitul secerişului se lăsau câteva spice încărcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofrandă lui Dumnezeu.

Nu trebuie uitat că în credinţa populară grâul este sfânt şi este mare păcat să-l risipeşti sau să-l vorbeşti de rău. Întotdeauna, din spicele de grâu se vor face nu doar cununi pentru fetele îmbrăcate în straie albe ce vor colinda prin sat, într-o procesiune a cărei rădăcini se întind în negura timpului, ci şi cruci simple, sau duble. Important este ca "plămădirea" lor să fie însoţită de o adevărată petrecere populară cu mese întinse, cântece şi dansuri. Această cruce era păstrată până la următorul seceriş ca un semn al protecţiei divine şi al bunăstării.

În holde, intră de-acum secerătorile... dar la moară se duc încă, la măcinat, saci cu grâu din anul trecut. Cu făina asta şi cu ultimele cireşe ale verii, pornim şi noi să facem Tarte cu brânză şi cireşe.

Pentru aluat avem nevoie de 500 g făină, un ou, 100 ml lapte călduţ, un pătrăţel de drojdie, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de ulei, un praf de sare şi mirodenii, facultativ, se pot adăuga 4 linguriţe de cacao; iar pentru umplutură: 300 g brânză dulce, un ou, 4 linguri de zahăr, 50 g miez de nucă, 50 g alune, 200 g cireşe, 20 g stafide, unt.

............... Citeşte mai departe cum se pregăteşte TARTA CU BRÂNZĂ ŞI CIREŞE

Citeşte mai departe cum se pregăteşte TARTA CU BRÂNZĂ ŞI CIREŞE