Top 5 reţete de ciorbe. Cum să prepari ciorbe tradiţionale ca la mama acasă

6 captura de ecran din 2019 06 05 la 13 30 36 png png

Ciorbele sunt un preparat clasic, pe care oricine găteşte trebuie să îl stăpânească. Aroma ciorbei este dată în special de rădăcinoase precum ţelină sau păstârnac, ierburi aromatice şi carne. Îţi prezentăm cinci reţete de ciorbe pe care ar fi bine să le ai la îndemână tot timpul.

Ciorbă de văcuţă cu cartofi

supa vitel cartofi jpg jpeg

Ingrediente pentru ciorbă de văcuţă cu cartofi:

500 g carne de vită


500 g cartofi


3 linguri ulei


1 ceapă


1 ardei gras roşu


2 linguri pastă de roşii


1 foaie de dafin


1 crenguţă cimbru


sare


piper

Mod de preparare pentru ciorbă de văcuţă cu cartofi:

Se prăjeşte uşor carnea tăiată bucăţele, se adaugă puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când apa scade, se adaugă din nou apă şi se lasă să fiarbă până când carnea este bine pătrunsă.

Separat, se căleşte ceapa şi ardeiul gras tăiate mărunt până se înmoaie, se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă 15 minute. Se adaugă carnea fiartă, foaia de dafin, crenguţa de cimbru, pasta de roşii, sare şi piper, după gust. Se completează cu apă caldă pentru a se obţine o supă ceva mai consistentă şi se lasă să fiarbă 15 minute, la foc mic. Se serveşte ciorba de văcuţă cu cartofi caldă.

Ciorbă de afumătură

voicu anca ciorba os afumat jpg jpeg

De ce ai nevoie pentru ciorbă de afumătură:

1 kg oase sau costiţe de porc afumate şi feliate

1 morcov

1 ceapă

2 linguri de zarzavat de ciorbă (morcov, ardei gras verde, ardei gras roşu, rădăcină şi frunze de ţelină)

2 linguri roşii pasate din conservă

1 lingură de orez

1 ou

1 vârf linguriţă sare de lămâie

1 vârf linguriţă sare

mărar

pătrunjel

leuştean

ardei iute

Mod de preparare pentru ciorbă de afumătură:

Speli bine oasele de porc şi le pui la fiert într-o oală de 4 litri, cu apă atât cât să fie acoperite. Adaugi sarea şi iei spuma de câte ori este nevoie, apoi pui ceapa tăiată mărunt, morcovul feliat, zarzavatul, roşiile pasate şi orezul bine spălat, în prealabil. Când carnea începe să se desprindă de pe oase acreşti ciorba cu sarea de lămâie, apoi, baţi oul într-un castron şi cu polonicul iei din ciorbă şi adaugi peste ou, bătând continuu. Subţiezi astfel până umpli castronul şi torni înapoi în oală. Amesteci bine, opreşti focul şi presari verdeţurile tăiate mărunt.

Ciorbă de văcuţă cu borş de casă

ciorba de vacuta cu bors de casa jpg jpeg

Ciorbă de văcuţă cu borş de casă - Ingrediente

750 g carne de vită


1 ceapă mare


1 morcov


100 g ţelină


1 cutie roşii în bulion


1 ardei gras


2 cartofi


1 legătură leuştean


500 ml borş


boia dulce


piper


sare


ardei iute

Ciorbă de văcuţă cu borş de casă - Mod de preparare

Tai carnea cubuleţe, o speli, o acoperi cu apă şi o pui la fiert. După ce se opăreşte, o scurgi, o speli cu apă rece şi o pui din nou la fiert cu patru litri de apă. Spumezi.
Când carnea este aproape fiartă, pui legumele curăţate (mai puţin cartofii), spălate şi tăiate mărunt şi laşi pe foc până când legumele sunt fierte.

Adaugi cartofii tăiaţi cubuleţe, roşiile în bulion tocate, boia, sare şi piper, după gust, şi mai laşi 15-20 de minute, la foc mic. Torni borşul fiert separat şi spumuit. Iei oala de pe foc şi presari leuşteanul tocat. Acoperi cu un capac 10 minute să se aromatizeze, după care o serveşti cu un ardei iute.

Ciorbă de găină cu tăiţei de casă:

De ce ai nevoie pentru ciorba de găină cu tăiţei de casă: 

2 morcovi

1 praz

1 rădăcină ţelină mică

1 păstârnac mare

1 ceapă mică

500 g carne de găină

1,5-2 litri apă

sare

piper

250 g tăiţei, după preferinţă

1 legătură pătrunjel, tocat

borş, după gust

 Cum se prepară ciorba

Speli zarzavatul şi îl cureţi. Tai morcovii şi prazul rondele, iar ţelina, păstârnacul şi ceapa le faci cubuleţe. Speli carnea, o tai după preferinţă şi o fierbi în apă cu sare. Iei spuma care se formează la suprafaţă, adaugi legumele şi potriveşti gustul de sare şi de piper. Fierbi ciorba acoperită cu un capac, la foc mic, până când legumele şi carnea se înmoaie.

Adaugi tăiţeii şi îi fierbi conform indicaţiilor de pe ambalaj. Pui pătrunjelul, condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi mai laşi să fiarbă câteva minute. Acreşti ciorba cu borş, după gust, şi o mai ţii pe foc câteva minute. O serveşti caldă, decorată cu pătrunjel tocat, dacă doreşti.

Ciorbă de perişoare

Ingrediente pentru ciorba de perişoare: 

1 rasol de vită


2 linguri orez


1 dovlecel


2 roşii descojite sau 1 lingură bulion


1 l borş


1 pahar smântână, opţional


1 legătură leuştean

Pentru perişoare


500 g carne tocată


1 cartof


1 roşie


1 ceapă


2 linguri orez


1 ou


1 lingură pătrunjel şi mărar tocate


sare


piper

Mod de preparare:

Amesteci ceapa tăiată mărunt cu verdeaţa, carnea tocată, orezul, oul, sare şi piper, după gust, apoi adaugi cartoful şi roşia date prin răzătoare. Omogenizezi şi, cu mâna umedă,
formezi perişoare pe care le pui pe un blat.

Speli rasolul de vită şi îl pui la fiert în trei litri de apă. Spumuieşti şi ţii pe foc până fierbe carnea. O scoţi din oală şi o păstrezi pentru un alt fel de mâncare. Adaugi, în zeamă, dovlecelul, roşiile descojite şi tăiate cubuleţe, orezul, morcovii daţi prin răzătoarea mare şi laşi la fiert 15 minute.

Adaugi în zeamă perişoarele şi, dacă e cazul, sare, şi ţii la fiert până când perişoarele se ridică la suprafaţă. Torni borşul fiert separat şi mai laşi pe foc 10 minute ca să se combine aromele. Opreşti focul şi presari leuşteanul tăiat fin. Serveşti ciorba, dacă vrei, cu smântână.

Citeşte şi: Ciorbă cu sfeclă roşie aromată