Ingrediente

Blat

  • 2 ouă
  • 200ml iaurt
  • 150ml ulei
  • 100g zahăr
  • 300g făină
  • 50g cacao
  • 170ml apă fierbinte
  • 2 linguriţe bicarbonat
  • puţină sare

Umplutură îngheţată de casă:

  • 2 banane congelate
  • 200g mure proaspete sau congelate
  • 1 lingură miere de albine

ŞI

  • 2 banane congelate
  • 200g mascarpone
  • 75 g nuci
  • 75 g zahăr caramelizat

Bezea:

  • 2 albuşuri
  • 125g zahăr
  • 1/2 linguriţă zeamă de lămâie

Reţeta de tort Alaska este una adaptată după modelul clasic: blat moale şi uşor umed, îngheţată şi bezea caramelizată. Este un tort care se va termina până la ultima felie, imediat!

Tort Alaska - Ingrediente:

Blat:

2 ouă
200ml iaurt
150ml ulei
100g zahăr
300g făină
50g cacao
170ml apă fierbinte
2 linguriţe bicarbonat
puţină sare

Umplutură îngheţată de casă:

2 banane congelate
200g mure proaspete sau congelate
1 lingură miere de albine
ŞI
2 banane congelate
200g mascarpone
75 g nuci
75 g zahăr caramelizat

Bezea:
2 albuşuri
125g zahăr
1/2 linguriţă zeamă de lămâie

Tort Alaska - Mod de preparare:

Ingredientele uscate se amestecă împreună într-un bol (făina, zahărul, cacaoa, bicarbonatul). În alt bol se amestecă ingredientele lichide: ouăle se bat uşor cu un tel, se adaugă uleiul câte puţin, iaurtul şi la sfârşit apa fierbinte.
Ingredientele solide se toarnă peste compoziţia lichidă şi se amestecă până la omogenizarea completă. Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la 170 de grade cca. 25 de minute. Nu uitaţi de dimensiunea tăvii. Blatul trebuie să se răcească complet şi apoi va fi scobit uşor lăsând întregi marginile laterale.
Când tăiaţi tortul folosiţi un cutit cu lama subţire şi ascuţită. Dacă îl treceţi prin apă fierbinte va fi cu atât mai bine deoarece tăierea se va face mai uşor.

Prepararea îngheţatei de casă

Se face cu ajutorul unui robot de bucătărie. Pentru îngheţata cu nuci caramelizate este necesar să caramelizam
zahărul şi apoi să adăugam nucile. Compoziţia se toarnă pe un tocător uns cu ulei şi se răceşte. Nucile caramelizate
vor fi tocate grosier cu un cuţit mare.
Bananale congelate şi tăiate se pun la robot cu brânză mascarpone. Se mixează până se obţine o pastă. Se adaugă
nucile, se amestecă şi se toarnă primul strat în bol.
Îngheţata de mure se face aproximativ la fel. Punem bananele congelate, murele şi mierea în robotul de bucătărie. Pasăm şi turnăm peste îngheţata de nuci. Nivelăm bine şi acoperim cu folie. Dăm bolul la congelator pentru o oră.

Montare tort Alaska:

Peste blatul pe care l-am scobit punem îngheţata, nu înainte de a scoate folia. Îngheţata trebuie să fie tare deoarece operaţiunea durează un pic.
Albuşurile se mixează uşor şi apoi se adaugă zahărul câte puţin, la fel ca la bezele. La sfârşit se adaugă zeama de lămâie. Mixarea se face până ce obţinem o bezea densă şi lipicioasă.
Aceasta bezea se aplică peste îngheţată cu o paletă de silicon. Întinderea nu va fi una regulata ci în valuri, astfel încât să aibă mai mulţi ţepi. Ultima etapa este cea în care caramelizam uşor bezeaua cu un arzător. Poftă bună!

Sursa

Loading...
Evaluează articolul