Până apar căpşunile şi cireşele mai e cale lungă. Aşa că ne-am apucat şi am căutat prin cămarăultimele mere din recolta anului trecut şi pregătim cel mai bun tort cu mere şi nuci. Nu ne crezi? N-ai decât să încerci şi tu.

Ingrediente pentru tort cu mere şi nuci

1,5 kg mere ionatane
450 g făină
225 g zahăr
200 g unt
4 ouă
200 g stafide aurii
150 g nuci
1 praf de copt
1 linguriţă cu amestec de condimente (scorţişoară, coriandru, nucşoară, ghimbir, ienibahar, cuişoare)
400 ml vin alb dulce

Pentru decorat un tort cu mere şi nuci

2 mere roşii
50 g unt
3 linguri de zahăr

Modul de preparare al reţetei de tort cu mere şi nuci

Fierbi vinul, la foc mic, până scade la o treime din volum, apoi îl laşi la răcit. Cureţi merele de coajă şi sâmburi, tai jumătate din ele cubuleţe şi le căleşti cu o bucăţică de unt şi 100 g zahăr, amestecând mereu, până scade zeama, apoi le dai deoparte. Restul merelor le dai prin răzătoarea mare, le amesteci cu restul de zahăr şi le laşi la macerat.

Separat, aşezi, într-un castron mare, făina cernută cu praful de copt, condimentele aromate, merele rase cu tot cu zeamă, untul moale, merele cubuleţe călite şi ouăle bătute. Amesteci uşor. Adaugi vinul dulce, stafidele, nucile zdrobite şi amesteci uşor.

Torni compoziţia pentru tort cu mere şi nuci într-o tavă de tort detaşabilă unsă cu unt şi o laşi la copt circa o oră. După testul cu scobitoarea, desfaci inelul detaşabil al formei şi aşezi tortul pe un grătar, la răcit.

Pentru decor, tai merele felii subţiri, le îndepărtezi căsuţa cu sâmburi şi le căleşti, în unt topit, pe ambele feţe. Când sunt aproape călite, presari peste ele zahăr şi le mai întorci în tigaie până se topeşte zahărul, apoi le iei de pe foc. Când se mai răcoresc, le aşezi pe suprafaţa tortului, înainte de a se întări untul. Şi, acest tort cu mere şi nuci e gata!

Prăjitură cu nucă Sumegi

Tort de ciocolată cu nucă

Tort cu portocale şi frişcă

sursa foto: Shutterstock

Loading...