Tort de îngheţată cu blat de pandişpan

tort de îngheţată cu blat de pandişpan jpeg

Şi pentru că a venit vara şi este sezonul vişinelor, ţi-am pregătit o reţetă excelentă de tort de îngheţată cu vişine şi blat de pandişpan. Răcoros şi delicios, exact pe placul tuturor, nu poţi da greş cu acest tort minunat de vară.

Ingrediente Tort de îngheţată cu blat de pandişpan:

Pentru blatul de pandişpan:

  • 5 ouă
  • 5 linguri ulei
  • Esenţă de rom
  • Un praf de sare
  • 240 g zahăr
  • 150 g făină
  • 2 pliculeţe zahăr vanilat

Pentru tortul de îngheţată:

  • 5 ouă
  • 500 ml de lapte
  • 200 g smântână
  • 150 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie (opţional)
  • 500 g vişine proaspete

Mod de preparare Tort de îngheţată cu blat de pandişpan:

Blatul se face înainte cu câteva ore, de preferat de cu seară pentru a doua zi. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se bat albuşurile la mixer timp de 3minute, apoi se adaugă treptat zahărul şi se bat până se termină cantitatea, inclusiv zahărul vanilat. Trebuie să devină o compoziţie destul de tare.

Gălbenuşurile se amestecă cu uleiul şi esenţa de rom şi se freacă bine. Uleiul se pune treptat, iar pentru aromă se mai poate pune coaja de la o lămâie sau de la o portocală. Gălbenuşurile se pun apoi treptat în compoziţia albuşurilor. Se adaugă treptat şi făina şi se amestecă uşor cu o paletă de lemn.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade, se tapetează o formă de tort cu ulei şi făină şi se toarnă compoziţia. Se lasă la cuptor între 25 şi 35 de minute în funcţie de cuptorul fiecăreia. Se face testul cu scobitoarea şi se lasă la răcit.

Se face tortul de îngheţată. Se spală vişinele, se păstrează câteva pentru decor, iar restul se curăţă de codiţe şi de sâmburi şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se dau pe răzătoare 100 de grame de ciocolată amăruie. Blatul se taie în două.

Laptele se pune la fiert împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Ouăle se bat cu restul de zahăr şi se toarnă în laptele fierbinte. Se amestecă până se îngroaşă crema, apoi se ia de pe foc. Se lasă la răcit complet şi când este gata se încorporează smântâna, 50 de grame de ciocolată ruptă în bucăţi şi vişinele.

Într-o formă detaşabilă de tort, tapetată cu folie, se toarnă jumătate din compoziţia de tort, se pune peste un blat, apoi se toarnă restul de cremă de tort şi cel de-al doilea blat. Apoi, se lasă la congelator timp de 3 ore. Înainte de servire se răstoarnă tortul pe un platou şi se ornează cu restul de ciocolată rasă şi vişine. Poftă bună!