Tort de pere, reţetă pentru ocazii deosebite

Poppy Cake with Pears jpeg

La ocaziile festive din această toamnă, prepară această apetisantă reţetă de tort de pere.

Pentru blat

7 ouă 150 g zahăr tos 140 g făină 100 g mac 1/2 pliculeţ praf de copt 1 praf sare 3 pere

Pentru cremă

6 gălbenuşuri

180 g zahăr tos

250 ml lapte cald

3 linguri cu vârf de amidon

200 g unt

1 lingurita extract de vanilie

Pentru decor

50 g fistic mărunţit

150 g migdale

2 pere feliate

Cum se prepară

Baţi albuşurile spumă cu praful de sare şi praful de copt, adaugi zahărul tos şi omogenizezi în continuare, până când se întăreşte spuma (să nu cadă de pet el, când ridici acesta). Răstorni gălbenuşurile, le baţi de 4-5 ori, încorporezi făina şi macul şi amesteci cu telul uşor, numai prin răsturnare, de jos în sus, de 9-10 ori. Aşezi compoziţia imediat în forma de tort, tapetată, care o introduci în cuptorul bine încălzit, 30-40 de minute.

După ce s-a copt, laşi blatul să stea 3 minute în formă, apoi treci cuţitul pe marginea lui, pui platoul deasupra, răstorni imediat şi întorci blatul cu baza în sus.

Mixezi la viteză mare gălbenuşurile şi zahărul tos, până ai o cremă groasă. Adaugi laptele călduţ cu amidonul şi amesteci bine cu telul, ca să nu fie cocoloaşe şi abia apoi torni laptele peste gălbenuşuri. Pui vanilia şi omogenizezi, apoi răstorni toată compoziţia într-un bol termorezistent, pe care îl aşezi peste o oală cu apă şi pui totul pe foc. Amesteci la foc mic până crema se îngroaşă ca o budincă, apoi o acoperi şi o laşi să se răcească.

Separat, omogenizezi untul cu 2 linguri de zahăr şi crema rece.

După ce s-a răcit blatul, îl tai în 2 părţi egale, ungi prima felie cu jumătate din cantitatea cremei de vanilie, nivelezi un strat de pere tăiate bucăţi, pe care le speli şi le cureţi de coajă, aşezi şi cealaltă felie de blat şi întinzi crema rămasă, pe toată suprafaţa tortului. Îl decorezi cu feliile de pere, fistic mărunţit şi pereţii tortului cu jumătăţile de migdale.