Urdă sau brânză de capră? Care este mai sănătoasă?

branza de scroafa jpeg

O sursă importantă de calciu şi de proteine de origine animală, brânzeturile se numără printre cele mai consumate alimente. Conţin multe vitamine şi minerale, de aceea sunt produse potrivite pentru orice categorie de vârstă.

Telemea vacă                   273

Telemea oaie                   290

Telemea capră                 203

Urdă                                  136

Caş oaie                          280

Caş vacă                           254

Caşcaval                           283

Caşcaval afumat             353

Brânză de burduf           369

Brânză de vaci                  201

Feta                                   264

Brie                                    337

Parmezan                          431

Ricotta                               174

Mozzarella                       318

Brânza de capră

Bogată în vitamina B12, brânza de capră este recomandată persoanelor care nu se pot concentra sau au stări de stres ori de anxietate. Având un conţinut de grăsimi mai scăzut, brânza de capră poate fi consumată şi de persoanele care suferă de afecţiuni renale şi ale colecistului, ateroscleroză şi obezitate. Brânza de capră este bogată în vitaminele A, B, D, K, dar şi în minerale esenţiale (calciu, fosfor, potasiu şi magneziu). Din acest motiv, are un rol esenţial în combaterea anemiei, alergiilor de mai multe feluri, infecţiilor respiratorii sau a tulburărilor digestive.

Urda

Dintre toate sortimentele de brânză, urda conţine cea mai puţină grăsime, 11-12% , de patru ori mai puţină decât telemeaua. Din acest motiv, este indicată persoanelor cu hipercolesterolemie. Acest tip de brânză conţine un anumit gen de proteine foarte importante pentru sănătatea muşchilor. Astfel, urda este indicată în alimentaţia copiilor şi persoanelor care depun efort fizic susţinut. Este foarte bună şi pentru cei suferă de afecţiuni hepato-biliare, pentru că aminoacizii cu sulf din compoziţia ei sunt benefici atât pentru ficat, cât şi pentru rinichi. Poţi mânca acest tip de brânză cu verdeţuri ori legume.

Consumă...

...brânzeturi cu un conţinut redus de grăsime sau de sare dacă suferi de afecţiuni cardiovasculare.

...brânză de vaci şi telemea desărată dacă ai afecţiuni hepatice.

...brânză de vaci proaspătă, caş de oaie proaspăt sau frământat fără sare dacă suferi de boli renale.

...brânză de vaci, caş sau urdă dacă ai diabet.

Ştiai că...

...gorgonzola este de fapt un caş cu mucegai? Legenda spune că un tânăr îndrăgostit a uitat într-o seară un săculeţ cu caş într-o peşteră. A doua zi, l-a acoperit cu alte bucăţi proaspăt fabricate. Peste câteva săptămâni, a descoperit că în brânză apăruse un mucegai verzui. Curios, a gustat din noul produs şi i-a plăcut atât de mult, încât a repetat procedeul.