5 reţete de prăjituri. Cum să faci cele mai rapide şi gustoase deserturi

5 iunie 2019   Altele

Să faci o prăjitură nu este deloc complicat. Cu puţină răbdare şi câteva ingrediente vei obţine rezultate delicioase. Notează-ţi aceste cinci reţete de prăjituri simple şi rapide pe care să le prepari oricând ai poftă de ceva dulce.

Prăjitură cu mere şi frişcă

Ingrediente pentru prăjitura cu mere şi frişcă: 


4 mere


400 g făină


400 g unt


400 g zahăr


7 ouă


2 pliculeţe zahăr vanilat


1 vârf de cuţit de sare


2 vârfuri de scorţişoară

Pentru frişcă:


1 cutie smântână lichidă (200 ml)


1 lingură zahăr tos


zahăr pudră (după gust)


esenţă de vanilie (opţional)

Mod de preparare: 

Laşi untul să se topească. Îl amesteci, într-un bol, cu zahărul şi cu pliculeţele de zahăr vanilat şi mixezi 5 minute, până când compoziţia se deschide la culoare şi devine pufoasă.

Separi ouăle. Adaugi gălbenuşurile, rând pe rând, în compoziţie şi omogenizezi. Adaugi făina şi un vârf de sare şi mixezi până obţii un aluat uniform. Baţi spumă albuşurile. Le torni peste aluatul de prajitura rezultat şi amesteci, uşor, până se încorporează. Torni compoziţia într-o tavă specială, unsă cu unt şi presărată cu puţină făină.

Dai la cuptor 10 minute.

Cureţi merele de coajă, le tai cubuleţe, le presari cu puţină scorţişoară şi le căleşti uşor într-o oală, cu puţin unt şi zahăr. Le pui peste aluatul de prajitura din cuptor şi mai laşi la copt alte 30-35 de
minute.

Pentru frişcă, torni smântâna rece într-un castron şi presari zahărul tos. Baţi cu mixerul până se întăreşte suficient şi apoi adaugi zahărul pudră, după gust, şi esenţa.

Când este gata, scoţi prăjitura cu mere si friscaşi o laşi să se răcească. O ornezi cu frişcă şi presari peste prăjitura cu mere si frisca un praf de scorţişoară

Prăjitură aromată

Ingrediente pentru prăjitura aromată: 

100 g unt sau margarină


150 g zahăr


1 ou


300 g făină


2 linguri praf de copt


1 lingură esenţă de vanilie

Pentru umplutură:

50 ml compot de mere


50 ml apă

Mod de preparare prăjitura aromată:

Cureţi merele şi le dai prin răzătoarea mare. Le pui într-un vas, la foc mic, împreună cu apa şi compotul şi le fierbi până se înmoaie. Combini untul sau margarina cu zahărul şi cu oul şi, după ce s-au legat, adaugi praful de copt, esenţa de vanilie şi făina în ploaie, având grijă să nu se formeze cocoloaşe.

Amesteci până când capătă consistenţa unui aluat. Îl împarţi în două jumătăţi egale şi întinzi două foi.

Aşezi într-o tavă mică de cuptor hârtie de copt şi pui prima foaie.

Răstorni merele, iar deasupra aşezi cea de-a doua foaie. Înţepi prajitura aromata din loc în loc şi dai la cuptor pentru 30 de minute.

Poţi presăra, opţional, zahăr pudră amestecat cu un praf de scorţişoară peste prajitura aromata.

Prăjitură cu zmeură şi cacao

Ingrediente pentru prăjitura cu zmeură şi cacao:

175 g unt


250 g zahăr pudră


150 g făină


1 praf de sare


1 pachet praf de copt


5 ouă


50 g cacao


350 g zmeură congelată sau proaspătă


frunze de mentă


zahăr pudră

Mod de preparare: 

Pentru pandişpan, baţi cu mixerul la viteză mare untul şi zahărul pudră până când amestecul devine omogen şi pufos. Adaugi praful de sare şi ouăle unul câte unul la jumătate de minut, mixând continuu.

Pui făina amestecată în prealabil cu praful de copt şi cacaua şi mixezi 3 minute la viteză mică.

Dai zmeura dezgheţată sau proaspătă prin făină (păstrezi câteva şi pentru ornat), torni aluatul de pandişpan într-o tavă tapetată cu ulei şi făină şi aşezi din loc în loc zmeura.

Pui prăjitura cu zmeura si cacao în cuptorul preîncălzit şi coci 40 de minute. Scoţi prăjitura şi o laşi la răcit. Apoi tai prăjitura cu zmeura si cacao, o presari cu zăhăr pudră şi ornezi, dacă doreşti, cu zmeură proaspătă şi frunze de mentă.

Prăjitură cu gem

Ingrediente pentru prăjitura cu gem: 

Pentru blat: 

500 g făină

200 g zahăr pudră

2 ouă

200 g unt

1 esenţă de vanilie

1 praf de sare

1 pachet praf de copt

 400 g gem de căpşuni

Pentru glazură:

 400 g gem de căpşuni

1 l suc de căpşuni acidulat

2 plicuri budincă de vanilie

3 linguri zahăr

100 g ciocolată albă

Mod de preparare prăjitură cu gem: 

Pui făina pe o planşetă şi o amesteci cu praful de copt. Adaugi untul moale, ouăle bătute bine cu zahărul pudră, praful de sare, esenţa şi frămânţi un aluat consistent. Îl laşi la frigider 2-3 ore. Întinzi aluatul într-o tavă unsă şi tapetată. Dai la cuptor pentru 15-20 de minute. Îl laşi la răcit.

Pui sucul la fiert cu zahărul şi budinca până se îngroaşă. Tai blatul de prajitura în două şi, în tava în care s-a copt, aşezi prima parte, torni tot gemul şi nivelezi, pui a doua parte de blat şi torni glazura de căpşuni. Dai prajitura cu gem la rece circa două ore. Ornezi prajitura cu gem si cu ciocolată albă topită dupa care o porţionezi.

Prăjitură cu vanilie

Ingrediente pentru prăjitura cu vanilie: 

Pentru cremă:


250 ml lapte


½ fiolă esenţă vanilie


180 g zahăr


1 lingură miere


80 g griş


200 g unt gras

Pentru decor:


150 g pesmet din biscuiţi digestivi


175 g nuci măcinate grosier


50 g zahăr

Pentru a prepara foile pentru prăjitură click aici!

Mod de preparare:


Amesteci laptele, zahărul şi mierea pe foc mic. Când laptele dă în clocot, adaugi grişul, amestecând. Fierbi compoziţia până se îngroaşă. Dai crema la răcit.

Adaugi esenţa de vanilie şi untul şi baţi cu mixerul până obţii o cremă spumoasă. Păstrezi puţină cremă pentru ornat. Întinzi cremă, foaie (foile le poţi întinde mai subţiri), cremă, foaie. Laşi prăjitura cu vanilie la rece până a doua zi. Rumeneşti la foc mic zahărul, nucile şi pesmetul.

Ornezi prăjitura cu vanilie si cu restul de cremă, iar deasupra întinzi decorul.

Mai multe