Cârnaţi de casă
Bucureştiul a intrat, în 2008, în Cartea Recordurilor cu cel mai lung cârnat afumat din lume, care a măsurat 392 de metri.
Ingrediente Cârnaţi de casă
- 3 kg carne de porc mai grasă
- 1,5 kg carne de vită
- 3 căpăţâni de usturoi potrivite
- 1 lingură cimbru uscat
- 2 linguri boia dulce
- 1 lingură boia iute
- 1 linguriţă piper
- sare grunjoasă
- ½ linguriţă ienibahar
- intestine subţiri de porc
Preparare Cârnaţi de casă
Mai întâi cureţi intestinele, le speli bine, după care le răzuieşti cu dosul unui cuţit sau cu o lingură de lemn. Trebuie să fii atent să nu le rupi. Tai carnea de porc şi de vită bucăţi mici, o toci şi o pui într-un lighean mai mare pentru a o putea amesteca. Pisezi usturoiul, îl freci cu puţină sare, adaugi puţină apă şi omogenizezi bine. Separat, dizolvi o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă. Adaugi mujdeiul peste carne şi toate condimentele, mai puţin sarea. Amesteci şi adaugi treptat din saramură, frământând bine.
Guşti din când în când din carne pentru a nu ieşi foarte săraţi cârnaţii. Dacă vrei să iasă mai condimentaţi, mai pui boia iute. Laşi să se aromatizeze de seara până dimineaţa.
A doua zi, montezi pâlnia de cârnaţi la maşina de tocat şi umpli intestinele. Trebuie să ai grijă să nu fie prea îndesaţi cârnaţii, pentru că în momentul în care se usucă intestinul, aceştia se pot sparge.
După ce termini, îi aşezi pe un băţ gros şi îi laşi câteva ore în bucătărie să se usuce, după care îi scoţi la rece.