Cartofi gratinaţi
Există în lume omologate aproape 5.000 de soiuri de cartofi şi, probabil, mii şi mii de reţete. Ai nevoie doar de puţină imaginaţie şi îndemânare pentru a prepara cele mai bune mâncăruri care să aibă ca ingredient de bază savurosul cartof. De data aceasta, îţi prezentăm o reţetă de cartofi gratinaţi.
Ingrediente
2 kg cartofi 300 ml smântână 250 ml lapte 20 g usturoi 50 ml vin alb 50 g unt 100 g brânză tare 10 g sare 10 g piper alb 50 g şuncă de Praga 50 g caşcaval
Preparare
Speli, cureţi cartofii, îi tai feliuţe şi îi pui într-o tavă. Torni 200 ml de smântână, lapte, şuncă tăiată feliuţe, unt, usturoi, sare şi piper şi dai tava la cuptor.
Separat, într-o crăticioară, fierbi vinul cu brânza, adaugi 100 ml smântână şi amesteci până obţii un sos cremos pe care-l torni peste cartofii din tavă.
Cu 10 minute înainte de a scoate tava adaugi caşcaval ras sau tăiat şuviţe şi laşi să se gratineze.