Cea mai bună reţetă de musaca de post
Chiar şi în zilele de post te poţi bucura de inconfundabilul gust de musaca. Iată cu ce poţi înlocui carnea, untul şi laptele.
De ce ai nevoie pentru musaca de post
Pentru sosul de roşii
1 lingură ulei
1 ceapă
1 căţel de usturoi
2 linguri pastă de tomate
400 g roşii
400 ml apă
70 g soia mărunţită
1 lingură ierburi italiene
½ linguriţă boia de ardei iute
1 praf de sare
piper
Pentru sosul bechamel
1 lingură ulei
1 lingură făină
250 ml lapte de soia
1 praf de sare
1 praf nucşoară
500 g felii de vinete
600 g cartofi
Fierbi cartofii în apă cu sare, apoi îi scurgi şi-i feliezi. Toci ceapa şi pisezi căţelul de usturoi. Pentru sosul de roşii, încingi uleiul şi căleşti ceapa până când devine sticloasă, adaugi usturoiul şi, după un minut, pui pasta de tomate, roşiile şi apa. Pui boabele de soia, ierburile, boiaua, sare şi piper, după gust şi laşi să fiarbă până scade sosul şi soia s-a pătruns.
Pentru sosul bechamel, încingi uleiul, adaugi făina, amesteci, apoi torni laptele şi adaugi sarea şi nucşoara. Amesteci până se îngroaşă sosul, apoi dai deoparte.
Aşezi jumătate dintre feliile de vinete într-o tavă tapetată, întinzi jumătate din sosul de roşii, apoi o treime din sosul bechamel. Pui jumătate din feliile de cartofi, apoi felii de vinete, sosul de roşii, felii de cartofi şi sosul bechame rămas. Condimentezi cu sare şi piper apoi dai tava la cuptor 30 de minute.