Chef George: << Am gătit pentru Florin Piersic, Dan Chişu şi Andreea Marin >>
După 12 ani de gastronomie, chef George e apreciat de numeroase personalităţi pentru preparatele sale sănătoase. Cu toate astea, el nu caută să-şi mărească palmaresul cu medalii. E modest şi îi place să privească mereu dincolo de aparenţe.
Când şi cum a început pasiunea ta pentru bucătărie? De ce ai ales gastronomia?
În adolescenţă, am început să gătesc acasă mâncăruri simple. Am prins curaj, aşa că m-am hotărât să fac o şcoală de bucătari. Acolo am avut un maestru foarte bun. După ce am finalizat cursurile, am reuşit să mă angajez la un cazinou de renume din Sibiu. M-a ajutat enorm, pentru că am avut ocazia să învăţ destul de multe. Nu am plecat cu gândul că o să revoluţionez bucătăria. M-am bucurat că pot face ce-mi place şi că pot câştiga destul de bine dinaceastă meserie. Acum lucrez la restaurantul Miko Palace, unde sunt bucătar-şef.
Din experienţa ta de bucătar, ce consumăm noi, românii, cu plăcere, indiferent de sezon?
Românului îi place să mănânce peşte. E un obicei împământenit de la bătrâni. Cel mai bine prinde saramura, dar atenţie peştele trebuie pregătit la grătar, fără ulei! Trebuie să ne dezobişnuim să mai gătim aşa de gras. Colesterolul nu e bun.
Primeşti des complimente de la clienţi?
Primesc şi laude, dar şi plângeri. E normal, n-ai cum să-i mulţumeşti pe toţi. De obicei, mâncărurile pregătite în stil franţuzesc sunt cele mai apreciate. Recunosc că bucătăria franceză e punctul meu forte.
Ce bucătărie apreciezi cel mai mult?
Combinaţia dintre bucătăria asiatică şi cea franţuzească mi se pare cea mai reuşită. De exemplu, un mix de legume preparate al dente va merge întotdeauna cu un sos franţuzesc. Cu cât procesezi mai mult mâncarea, cu atât devine mai nesănătoasă. Există o veche vorbă din bătrâni care spune că, dacă legumele nu sunt fierte suficient, te doare stomacul. Total neadevărat...
Pentru ce personalităţi ai gătit?
Nici nu-mi mai aduc aminte... Am gătit pentru multe personalităţi de la noi. Dan Chişu, Florin Piersic, Anca Ţurcaşiu, Andreea Marin, Dana Săvuică, ea e imaginea Miko Palace, politicieni, celebra cântăreaţă Pink. Când vin să comande, îţi spun exactcum să le pregăteşti mâncarea. Deobicei, vor preparate fără multe grăsimi, neprăjite, simple. Ei chiar mănâncă sănătos.
Ce ar trebui să conţină un meniu de vară sănătos?
Cât mai multe legume proaspete şi peşte. E mai sănătos decât orice altă carne, pentru că nu e hrănit cu atâţia hormoni sau mai ştiu eu ce substanţe chimice. Legumele pentru garnitură e bine să fie opărite. Poţi combina broccoli, cu morcov şi ceapă. Pregătite al dente îşi păstrează vitaminele şi mineralele. Salatele preparate cu dressing din oţet balsamic, ulei de măsline şi câteva fâşii subţiri de coajă de lămâie verde dau o savoare cu totul şi cu totul specială. Peştele iese şi mai bun dacă-l asezonezi cu sare, un pic de ghimbir şi usturoi. Pe legume, în loc de unt, poţi pune ulei extravirgin de măsline. O altă garnitură delicioasă pe care o poţi prepara vara este cea din conopidă fiartă, nuci şi stafide. E un deliciu!
Ce sfaturi le dai gospodinelor pentru dulceţuri şi pentru murături de toamnă mai gustoase?
Dulceţurile ies mai bune dacă eviţi să le pui conservanţi şi gelatină. Ele ţin circa trei ani, poate şi mai mult dacă, la final, după ce le-ai pus în borcane, le fierbi 15 minute la bain-marie. Dulceaţa din fructe de soc cu feliuţe de lămâie şi baton de vanilie e preferata mea. La gust seamănă cu dulceaţa de afine. Cu ea prepar de obicei muşchiul de vită. Murăturile ies mai bune dacă adaugi ardei iute, boabe de muştar, coriandru, ienibahar, boabe de piper negru şi mărar.
Chef George îţi recomandă o reţetă uşoară şi sănătoasă de vară, o salată Caesar cu creveţi!
Ingrediente:
1 salată verde 5-6 creveţi black tiger 50 g parmezan 1 ou 1 lămâie 2 căţei de usturoi sos Tabasco sos Worchestershire 10 g anşoa 100 ml ulei
Mod de preparare:
În cana unui blender se pun jumătate din cantitatea de parmezan, usturoiul, zeama de la lămâie, doar gălbenuşul de la ou, 1 ml Tabasco, 1 ml Worchestershire şi cele 10 g de anşoa. Se mixează până devine o pastă omogenă, se continuă procesul adaugând puţin câte puţin uleiul. Am obţinut astfel dressingul Caesar, care trebuie să aibă aspectul unei maioneze. Se taie salata, şi creveţii se gătesc pe grătar. Amestecăm salata cu 2 linguri rasede dressing, punem creveţii, presărăm restul de parmezan şi servim cu crutoane!