Ciocolata, vedeta dulciurilor

11 martie 2014   Altele

Când a fost descoperită, din ciocolată se prepara o băutură concentrată, amară şi aromată cu diverse mirodenii sau chiar iute, pentru că uneori i se adăuga un praf de piper.

Francezii au cunoscut ciocolata la începutul secolului al XVII-lea, atunci când Ana de Austria s-a căsătorit cu Ludovic al XIII-lea, dar ea era gustată doar de nobili. În secolul al XIX-lea, băutura pierde teren în favoarea ceaiului şi a cafelei, mult mai ieftine şi mai populare.

Cea mai bună din lume...

Venise timpul să apară o nouă vedetă: ciocolata solidă, care a apărut mai întâi în Italia, unde „cioccolatieri" o vindeau în pieţe, la preţuri destul de piperate. Specialiştii sunt de părere că cea mai bună ciocolată este cea elveţiană, iar cel care a descoperit-o este François-Louis Cailler.

El a deschis, în 1819, o fabrică de ciocolată, acum ea fiind cea mai veche din Europa. Dacă la început exista o singură fabrică, unde se produceau cel mult 25-30 de kilograme de ciocolată pe zi, peste numai 80 de ani, vor fi 13 fabrici, cu nu mai puţin de 5.547 de angajaţi care ofereau lumii un munte de ciocolată.

La Vevey, Daniel Peter a descoperit ciocolata cu lapte, invenţie care a avut un mare impact asupra industriei ciocolatei. Există trei varietăţi de boabe de cacao: criollo (sunt cele mai scumpe, recoltându-se anual doar 5% din întreaga producţie mondială de cacao, în acelaşi timp gustul reprezintă o simfonie de senzaţii, de lungă durată, adevăratul gust divin al ciocolatei), forastero şi trinitario (cele mai răspândite, din ele producându-se o ciocolată cu un gust puternic, dar de scurtă durată).

Trei tipuri de boabe de cacao şi tot trei tipuri principale de ciocolată: neagră, cu lapte şi albă. Cea neagră este considerată a fi şi cea mai sănătoasă, căci conţine antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi.

FOTO pinterest.com

Mai multe