Ciorbă de burtă. Reţetă clasică

31 august 2015   Altele

Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Era atât de strâns legată de imaginea trupelor de militari otomani, că şefii regimentelor de spahii erau cunoscuţi sub titulatura de ciorbagii; poate şi pentru că lângă cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se făceau cele mai bune ciorbe de burtă sau de berbecuţi, aromate cu câteva fire de mentă, legume, piper şi, pentru ornament, pătrunjel proaspăt. În turceşte bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb).

Ciorbă de burtă. Reţetă clasică - Ingrediente

1 kg burtă de vită congelată 1 ceapă mare 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 4 l apă 4 ouă 500 g smântână 4 căţei usturoi 3 linguri oţet sare 1 gogoşar murat (opţional)

Ciorbă de burtă. Reţetă clasică - Cum se prepară

Burta se spală şi se pune bucăţi întregi la fiert în 4 litri de apă. Se curăţă şi se spală ceapa, morcovul şi rădăcina de pătrunjel. Acestea se lasă întregi şi se pun în oală. Se lasă să fiarbă circa 2-3 ore (burta fierbe foarte greu) şi se completează mereu cu apă caldă, pentru ca la sfârşit să fie aceeaşi cantitate de lichid ca la începutul fierberii.

Când burta este fiartă, se scoate şi se taie fâşii subţiri. Zeama se strecoară, se pune din nou în oală, se adaugă burta şi se lasă să mai dea în câteva clocote. Într-un castron mai mare, se bat ouăle împreună cu smântâna.În ciorbă, se pune usturoiul pisat, sare după gust şi se opreşte focul. Cu un polonic se ia zeamă din oală şi se toarnă în castronul cu smântână amestecând continuu, până când aceasta ajunge la temperatura lichidului. Se bate ciorba cu smântână şi oţet şi, opţional, se adaugă gogoşarul murat tăiat cubuleţe. În funcţie de gust, dacă mai este nevoie, se mai adaugă, în momentul servirii, smântână şi oţet. Ciorba de burtă se serveşte caldă, cu ardei iute şi decorată cu frunze de pătrunjel

verde.

Mai multe