Ciorbă de fasole cu afumătură
Când ai poftă de un preparat pe bază de fasole, cea mai delicioasă variantă este ciorba. Dacă vrei, dă-i un plus de savoare folosind puţină şuncă afumată.
Ciorbă de fasole cu afumătură - Ingrediente (8 porţii)
450 g fasole albă 2 litri apă 1,4 kg şuncă afumată şi alte părţi de porc cu os, afumate 2 linguriţe ierburi italieneşti 1 lingură ulei 1 ceapă mică tocată 2-3 tije de ţelină tocate 1 morcov mediu, ticat 2-3 căţei de usturoi mărunţiţi sos picant sare piper pătrunjel verde
Mod de preparare
Umpli o oală mare cu apă şi dai în clocot. Opreşti flacăra, adaugi boabele de fasole şi le laşi la înmuiat aproximativ 2 ore. Scurgi apa.
Între timp, pui bucăţile de şuncă afumată într-o altă oală şi le acoperi cu 2 litri de apă. Adaugi ierburile italieneşti. Pui la fiert, la foc mare, până când apa începe să clocotească uşor, apoi reduci flacăra la foc mic, acoperi parţial oala şi fierbi la foc mic 1 oră.
Încingi uleiul într-o tigaie, la foc mediu spre mare, adaugi ceapa tocată şi o sotezi până devine sticloasă, 5-6 minute. Adaugi usturoiul şi mai ţii pe foc 1 minut.
După ce bucăţile de afumătură au fiert la foc mic 1 oră, adaugi fasolea pe care ai lăsat-o la înmuiat, ceapa, usturoiul şi morcovii şi ţelina. Fierbi încă 40 de minute sau mai mult, fără să acoperi oala, până se înmoaie legumele şi afumătura se desface uşor de pe oase. Scoţi oasele din ciorbă, desfaci carnea de pe ele, apoi pui din nou carnea în oală, aruncând oasele.
Adaugi câteva picături de sos picant, după gust. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Serveşti ciorba cu pătrunjel verde tocat.
Sursa + foto: www.simplyrecipes.com