Clătite cu mac
Am preparat de-a lungul timpului fel şi fel de clătite umplute cu diverse ingrediente.
Ingrediente (8 porţii)
Pentru clătite 2 ouă 200 ml lapte 100 ml apă minerală 2 linguri ulei 1 praf de sare 110 g făină 50 g unt (pentru uns tigaia)
400 g mac
300 g zahăr
300 ml lapte
1 linguriţă scorţişoară
2 linguriţe rom
200 ml frişcă lichidă
1 plic zahăr vanilat
2 gălbenuşuri
2 linguriţe esenţă de vanilie
Mod de preparare
Pentru aluat, mixezi ouăle şi adaugi treptat laptele, apa şi sarea, amestecând continuu. Torni şi uleiul, iar la final pui făina şi amesteci până este încorporată. Încingi o tigaie unsă cu unt, torni din compoziţie atât cât să acoperi uniform toată tigaia, dar nici să nu fie o clătită groasă. Laşi fiecare clătită cam 30 de secunde - 1 minut pe fiecare parte. Le pui într-un un vas acoperit.
Pentru umplutură, macini zahărul cu macul, din care opreşti 2-3 linguri. Amesteci restul cu laptele şi cu scorţişoara şi fierbi 10 minute la foc mic. La final, adaugi romul.
Pentru sos, fierbi pe baie de aburi frişca lichidă, gălbenuşurile, esenţa de vanilie şi zahărul vanilat. Amesteci până capătă consistenţa unei budinci. Ungi fiecare clătită cu un strat de mac, rulezi, presari pe deasupra cu restul de mac măcinat cu zahăr şi serveşti cu sos de vanilie.
foto: profimedia