Cod cu sos de unt, usturoi şi lămâie

31 octombrie 2014   Altele

Sigur greşim când spunem că acest peşte ete unul fără gust. dacă ştii să-i prepari acel sos care să-l pună în valoare, preparatul devine unul de mare clasă. Cum este şi acesta. Nu te-am convins?

Ingrediente

Pentru peşte

1 kg file cod ulei măsline sare piper

Pentru sosul de unt, usturoi şi lămâie (2 ceşti)

1/2 cană supă în care au fiert legume

1/2 cană sherry sec

1/2 cană lapte

1 lingură usturoi pisat

1 lingură ceapă tocată mărunt

1 frunză dafin

1 lingură unt + 200 g unt

1 lingură făină

sare

piper

1 lingură zeamă lămâie

2 linguri pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Pentru sos, pune zeama de legume, sherry, laptele, usturoiul, ceapa şi frunza de dafin într-o oală, şi lasă să fiarbă, până când se înjumătăţeşte cantitatea.

Într-o tigaie, separat, încingi o lingură de unt la foc mediu. Presară făina, amestecă bine cu telul. Adaugă amestecul de zeamă, cu grijă, şi încorporează-l. Amestecă tot timpul cât timp torni din zeamă.

Dă focul mai încet. Încorporează cu grijă restul de unt, două linguri de fiecare dată. Adaugă zeama de lămâie, sare şi piper. Dacă sosul este prea gros, mai adaugă zeamă de legume sau apă. Apoi pune şi pătrunjelul, chiar înainte să serveşti.

Încinge cuptorul. Spală peştele în apă rece, şi taie-l în bucăţi dacă e nevoie. Îndepărtează posibilele oase. Pune bucăţile de peşte pe o folie de aluminiu întinsă într-o tavă. Unge ambele părţi cu ulei şi presară sare şi piper. lasă la copt 10-15 minute, până când se pătrunde. Serveşte peştele împreună cu sosul turnat pe deasupra. Poţi servi cu orez sau o simplă salată.

sursa foto: simplyrecipes.com

Mai multe