Coroniţă umplută cu brânză şi nuci, reţetă pentru masa de Paşti
Dincolo de gustul divin, acest colac special este foarte potrivit şi pentru coşul cu merinde pe care îl iei la biserică pentru sfinţit.
Coroniţă de Paşte - Ingrediente
Pentru aluat
800 g făină 30 g drojdie proaspătă 150 g unt 3 ouă 100 g zahăr 1 plic zahăr vanilinat 250 ml lapte 250 g iaurt 1 praf de sare 1 gălbenuş, pentru uns
Pentru umplutura de brânză
300 g brânză de vaci, scursă bine
3 linguri zahăr pudră
2 linguri făină
2 linguri pesmet
2 gălbenuşuri
2 linguri smântână
esenţă de rom, după gust
100 ml lapte
Pentru umplutura de nuci
200 g nuci măcinate
100 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat
2 linguriţe pesmet
Pentru umplutura de fructe
150 g caise uscate
zahăr pudră, pentru decor
Coroniţă de Paşte - Mod de preparare
Pasul 1
Pentru maia, amesteci laptele cald cu drojdia şi cu o lingură de zahăr. Acoperi vasul şi-l laşi deoparte, la loc cald, 15 minute. Separat, topeşti untul şi-l amesteci cu iaurtul, sarea, 400 g de făină, zahărul vanilinat şi ouăle bătute, în prealabil, cu zahărul. La final, adaugi maiaua. Treptat, încorporezi restul de făină şi frămânţi până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului şi începe să facă bule. Îl laşi deoparte 30 de minute, la loc cald, acoperit cu un prosop.
Pasul 2
Pentru umplutură, freci zahărul cu brânza scursă, încorporezi gălbenuşurile, făina, smântâna, pesmetul şi esenţă de rom. Laşi deoparte. Pentru umplutura de nuci, pui laptele pe foc mic, presari zahărul, amesteci până se topeşte şi pui nucile. Când se răceşte, adaugi pesmetul şi zahărul vanilinat. Tai mărunt fructele.
Pasul 3
Când aluatul şi-a dublat volumul, iar la atingere rămâne o adâncitură, înseamnă că este bine crescut. Presari făină pe masă, îl mai frămânţi puţin şi îl întinzi într-o foaie dreptunghiulară pe care o tai în trei felii egale.
Pasul 4
Aşezi pe fiecare felie în parte câte o umplutură, le lipeşti marginile, apoi le împleteşti. Aşezi coroniţa într-o formă tapetată, o ungi cu gălbenuşul bătut şi o dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii. Pudrezi şi o decorezi după imaginaţie.