Desert cu pere şi sos caramel

13 septembrie 2015   Altele

O pară bine coaptă este foarte parfumată. Alegeţi-lepe cele complet maturizate; perele încă verziriscă să provoace gaze la stomac. Perele rezistă la temperatura camerei timp de trei zile până la 12 zile, în funcţie de cât de coapte sunt.

Ingrediente 4 pere 100 g zahăr 50 ml vin alb

4 albuşuri

1 cană zahăr

1 esenţă de vanilie

70 g unt

200 g zahăr brun

150 ml frişcă lichidă

100 g alune nesărate

pentru decor

Cum se prepară

Perele se curăţă, se taie cubuleţe, se aşază într-o crăticioară cu 100 g de zahăr şi cu vinul, se acoperă cu apă şi se fierb 10 minute. Se lasă să se răcească. Pentru crema albă, albuşurile se bat spumă tare cu jumătate din zahăr şi esenţa de vanilie. Restul de zahăr se topeşte şi se adaugă fierbinte peste albuşuri, bătând cu mixerul până se topesc cristalele de zahăr ars. Se dă la frigider 30 de minute. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă zahărul brun şi se amestecă ca să absoarbă untul. Se continuă amestecarea ­până când începe să fiarbă. Se adaugă frişca, se amestecă repede cu un tel, mărind puţin puterea focului, până începe sosul să ­facă spumă deasupra. Se dă focul iar la mediu spre mic şi se mai lasă să fiarbă circa 4-5 minute, până sosul începe să se îngroaşe puţin. Se lasă să se răcească. Sosul cu pere se împarte în cupe, se pune cremă de albuş şi deasupra se toarnă sos caramel. Se decorează cu alune şi se dă la rece până se serveşte.

Mai multe