Guguluf cu mac
Guguluful vine de pe teritoriul fostului Imperiu Habsburgic. Cuvântul în sine derivă din germană: Gugelhupf sau Gugelhopf, unde Gugel înseamnă „cagulă“, „scufie“, iar Hupf – sau Hefe – înseamnă „drojdie de panificaţie“. După alţi istorici, denumirea gugulufului ar veni din asocierea a două cuvinte germane, Kugelhut, unde Kugel înseamnă „bilă, bulgăr“, iar Hut – „pălărie“. Cert este că numele lui semnifică (şi-i justifică) forma caracteristică, aceea de turban, foarte la modă în perioada medievală, când a fost inventat.
De ce ai nevoie pentru guguluf cu mac
● 175 g unt ● 300 g zahăr ● 3 ouă ● 250 g făină ● 100 g mac ● 200 g smântână ● 10 g praf de copt Pentru decor ● 150 g zahăr pudră ● 2 linguri zeamă de lămâie ● 200 ml frişcă lichidă ● 100 g zahăr ● vişine din dulceaţă
Cum se prepară guguluf cu mac
Separi albuşurile de gălbenuşuri, iar albuşurile le dai la frigider. Amesteci untul moale cu zahărul, apoi adaugi gălbenuşurile pe rând şi mixezi. Încorporezi smântâna şi, ulterior, făina cernută cu praful de copt. Pui macul. Baţi albuşurile reci până devin spumă, apoi le adaugi în aluat. Torni aluatul într-o formă tapetată şi îl coci o oră, la 180 °C.
Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie. Adaugi apă până obţii o compoziţie cremoasă, densă, uşor de întins.
Baţi frişca lichidă rece cu zahărul până obţii o cremă. Decorezi prăjitura cu glazura de zahăr, crema de frişcă şi vişinele din dulceaţă.