Iahnie cu cârnaţi
Pregăteşte-te pentru cel mai gustos şi renumit fel de mâncare cu specific românesc.
Preparare: 1 h 30 minute Dificultate: mică 8 porţii
Ingrediente
500 g boabe de fasole
200 g cârnaţi afumaţi
2 cepe potrivite ca mărime
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 păstârnac
1 ţelină mică
2 linguri pastă de roşii
cimbru
1 ardei iute roşu (opţional)
sare
piper
Preparare
1.Alegi fasolea, o speli în mai multe ape reci, apoi o acoperi cu apă şi o laşi să dea în clocot câteva minute. O strecori, o acoperi cu apă caldă şi o laşi să fiarbă circa 20 de minute.
2.Adaugi ceapa tocată mărunt, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina tăiate cubuleţe sau bucăţi mai mari, după gust, completezi apa, dacă este cazul, şi laşi să fiarbă, la foc mic, sub capac, circa 15-20 de minute, până când toate legumele sunt bine pătrunse.
3.Separat, tai cârnaţii felii grosuţe, le rumeneşti puţin într-o tigaie neaderentă şi le adaugi în cratiţa cu fasole. Adaugi cimbru, sare, piper, după gust, şi pasta de roşii subţiată cu puţină apă. Laşi să mai fiarbă 10 minute.
4.Când este gata, garniseşti (opţional) iahnia cu rondele de ardei iute şi o serveşti caldă cu pâine de secară proaspătă.
sursa foto: Shutterstock