Învârtită cu mere
„Învârtita cu mere” este de fapt o prăjitură foarte gustoasă, potrivită pentru masa de Paşte. Un deliciu care merită încercat.
Ingrediente:
Pentru aluat: 400 g făină 2 ouă 10 g unt 50 g drojdie proaspătă 150 ml lapte 1 vârf de cuţit de sare
1,5 kg mere
200 g zahăr
3 linguriţe cu scorţişoară
esenţă de vanilie
2 linguri cu pesmet
Mod de preparare:
Pentru aluat, topeşti untul într-o cratită, apoi îl laşi la răcorit. Omogenizezi drojdia cu ouăle şi sarea. Adaugi zahărul şi laptele în cratiţa cu unt, apoi le amesteci cu ouăle şi drojdia. Adaugi făina treptat şi frămânţi, astfel încât să obţii un aluat moale şi nelipicios. Laşi aluatul la dospit aproximativ 2 ore, la loc cald.
Între timp pregăteşti umplutura. Dai merele spălate prin răzătoare şi le pui la călit cu zahărul şi sarea. După ce merele s-au înmuiat, le iei de pe foc şi adaugi pesmetul. Când s-a răcit, adaugi în umplutră scorţişoara şi esenţa de vanilie.
Împarţi aluatul în trei părţi egale, le aduni în biluţe şi apoi le întinzi cu sucitorul. Pui umplutură unfirom pe fiecare foaie şi apoi o suceşti. Împleteşti cele trei suluri obţinute şi le pui într-o tavă tapetată cu unt. Ungi învârtita cu gălbenuş de ou, apoi o dai la cuptorul preîncălzit 45 de minute, până trece testul scobitorii.