La Ampoita, asculţi natura cum îţi vorbeşte
Îmbrăcaţi în strai naţional, sătenii din localitatea Ampoiţa, judeţul Alba, i-au aşteptat cu obiceiuri din bătrâni pe turiştii care au vizitat zona vara aceasta. Motivul „reuniunii”: Festivalul anual al Secerişului.
Dintre toate meşteşugurile, atracţia Festivalului Secerişului a constituit-o împletirea tradiţionalei cununi din grâu. Aceasta a împodobit casa celui mai gospodar dintre localnici: el a obţinut cel mai mult şi mai bun grâu. Obiceiul spune ca bărbatul să poftească alaiul şi legătorii de spice la masa pregătită cu bucate alese, iar cununa să fie atârnată de grindă sau prinsă pe perete şi păstrată până la recolta de anul viitor.
Cununa de spice de la Ampoiţa are semnificaţii puternice, iar originea acesteia se pierde în negura vremii. Împletitul cununii era odinioară un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi pentru distracţii organizate în a doua parte a lunii iulie. Astăzi, fetele tinere ajutate de femeile cu experienţă împletesc cununa de spice la începutul secerişului, cu sânziene şi cu alte flori de câmp.
În mijlocul cununii, se aşază o cruce. Snopii se încarcă în căruţe de legători, în multipli de 13 (26 de snopi formează o claie). Până se termină de împletit cununa, tinerele cântă tot timpul. Cea mai frumoasă şi mai harnică dintre fete are bucuria de-a purta cununa. Pe drumul cununii, localnicii stropesc cu apă alaiul de tinere femei. Udatul simbolizează mulţumirea pentru belşugul recoltei din acest an şi speranţa unui rod bogat pentru anul ce vine.
Şi pentru că de la un festival nu pot lipsi bucatele alese, preparate de gospodine talentate, şi la Ampoiţa ele şi-au arătat talentul culinar. „Adevăraţii câştigători au fost participanţii la festival. Concursul de gastronomie s-a remarcat prin gustul şi culoarea preparatelor prezentate. Am gustat plăcinte coapte pe lespede, pâine coaptă pe frunză de varză în cuptor cu vatră, cozonaci de vară, împletituri cu fructeşi brânzeturi, prăjituri cu mere, mămăligă dulce.
Ne-am potolit setea cu siropuri de vişine şi de cireşe ori cu apă din fântână”, ne-a spus la finalul sărbătorii Emil Comşa, preşedintele ANTREC, din judeţul Alba. Premiile special în gastronomie au fost câştigate de Ionela Blagu şi de Veronica Suciu, iar pentru lansare de pensiune au fost premiaţi Violeta şi Ionel Sârbu.
Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de Ansamblul „Dor Cricăuan”, Ansamblul „60+”, Grupul Vocal „Ampoiceana” şi de solişti vocali, alături de Gheorghe Turda.