Mere umplute cu salată de ţelină

11 noiembrie 2017   Altele

Aromata legumă, bogată în vitamine şi minerale, este menţionată de poetul grec Homer în poemele sale, „Iliada“ şi „Odiseea“. El numea ţelina plantă sfântă, datorită proprietăţilor ei terapeutice. Hipocrate, părintele medicinei, o folosea ca remediu pentru liniştirea sistemului nervos. Tot în Grecia Antică, din frunzele de ţelină se făceau coroniţe cu care se împodobeau capetele câştigătorilor întrecerilor sportive ţinute în Nemeea. Din patru în patru ani, în cinstea eroului Hercules, fiul lui Zeus, se organizau aceste întreceri sportive ca un omagiu adus aceluia care biruise leul din Nemeea. În Roma Antică, poetul Horaţiu purta pe cap, la ospeţe, o cunună făcută tot din frunzele delicioasei legume. Poetul era convins că în acest fel nu se îmbată. Tot romanii preparau din frunze de ţelină un vin despre care credeau că are puteri afrodiziace şi că le măreşte puterea de procreere, precum şi rezistenţa fizică.

Ingrediente (pentru 2 porţii)

2 mere 1 ţelină 1 sfeclă 2 linguriţe maioneză sare piper

Mod de preparare

Speli, tai căpăcele şi cureţi interiorul merelor. Cureţi de coajă ţelina şi sfecla şi le dai prin răzătoarea mare. Amesteci ţelina cu interiorul merelor tăiat fin şi cu sfecla, adaugi maioneza, potriveşti de sare şi piper şi umpli merele. Serveşti după ce le-ai lăsat cel puţin o oră la frigider.

Mai multe