Musaca din vinete
Celor care vor să-şi reamintească vacanţa petrecută în însorita Grecie şi celor care vor să cunoască gastronomia Eladei moderne, iată una dintre bunătăţi.
Dificultate medie Preparare 120' Pentru 6 porţii
Ingrediente
3-4 vinete
1 kg carne tocată (miel sau amestec vită cu porc)
150 ml ulei de măsline
2 cepe mari
4-5 roşii coapte bine
200 ml vin alb
100 g caşcaval ras
sare
piper
Pentru sosul bechamel
25 g unt
sare
25 g făină
300 ml lapte
2 gălbenuşuri
30 g caşcaval ras
nucşoară rasă
piper alb proaspăt râşnit
Mod de preparare
Cureţi vinetele, le speli, le tai felii subţiri, pe lungime, le pudrezi cu sare şi le laşi să se scurgă între două planşete înclinate.
Căleşti ceapa tocată mărunt în ulei bine încins până se înmoaie, adaugi carnea şi continui călirea până începe să se rumenească. Stingi cu vin, laşi până se evaporă alcoolul, apoi adaugi roşiile curăţate de coajă şi tăiate mărunt, condimentezi cu sare, piper şi laşi până scade bine zeama.
Prăjeşti feliile de vinete în ulei şi le scoţi deoparte. Pentru sosul bechamel, topeşti untul, adaugi făina treptat, pui laptele călduţ, amestecând mereu. Condimentezi cu sare, piper şi nucşoară, după gust, şi laşi până începe să se îngroaşă. Iei sosul de pe foc, adaugi gălbenuşurile bătute cu caşcavalul ras şi amesteci bine.
Aşezi un strat de vinete în vasul termorezistent, presari puţin caşcaval ras, adaugi un strat de carne, alt strat de vinete, caşcaval ras şi repeţi totul până se termină ingredientele. La sfârşit, torni un strat gros de sos bechamel care să acopere bine toată suprafaţa şi introduci musacaua la cuptor circa 40-45 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra.
sursa foto: StockFood