Pancove ardeleneşti

22 martie 2016   Altele

Azi te invit să poposim în bucătăria tradiţională din Ardeal. Fiecare regiune a ţării, din punct de vedere gastronomic, este un univers în sine. Amintesc aici, pe lângă pancove ardeleneşti, şi sărmăluţele ardeleneşti din carne de porc proaspătă, amestecată cu afumătură, precum şi de celebra friptură de Turda ce presupune sacrificarea unui porc hrănit numai cu cereale şi pregătirea ei cu ingrediente secrete ce dau savoare cărnii.

Pancove ardeleneşti - Ingrediente (15 gogoşi)

1 kg făină drojdie de mărimea unei nuci 500 ml lapte 100 g zahăr pudră 2 ouă coaja de la o lămâie 50 ml ulei 500 ml ulei pentru prăjit zahăr vanilat şi zahăr pudră (pentru pudrat)

Pancove ardeleneşti - Mod de preparare

Pui făina într-o covată de lemn sau într-un lighean emailat, faci o gaură la mijloc şi adaugi drojdia dizolvată în 100 ml lapte călduţ (din cei 500 ml)

şi o linguriţă de zahăr, laşi 5 minute.

Adaugi ouăle bătute, coaja de lămâie şi laptele încălzit, frămânţi până când obţii un aluat potrivit de tare (cantitatea de lapte diferă în funcţie de calitatea făinii). La final, adaugi uleiul şi mai frămânţi până când nu se mai lipeşte aluatul de mâini. Laşi să dospească, la căldură, 30-45 de minute. După ce a crescut, întinzi aluatul pe planşetă cu sucitorul şi cu un pahar dai formă pancovei după preferinţă. Prăjeşti în uleiul încins, într-un ceaun. După ce pancovele ardeleneşti se răcesc, dai prin zahărul pudră combinat cu cel vanilat.

Mai multe