Pască ţărănească cu brânză sărată
Înainte să apară stafidele, coaja de lămâie sau alte arome, străbunicile noastre obişnuiau să prepare această pască. Foloseau brânză de oi sau de vaci sărată şi făceai deasupra o cruce din aluat de cozonac. Mergeau mai apoi la biserică cu pasca, cozonacul şi ouple roşii pentru a fi sfinţite.
De ce ai nevoie pentru pască ţărănească
Pentru aluat
500 g făină
3 gălbenuşuri
150 g zahăr
125 ml lapte
100 g unt sau smântână
½ cub drojdie
1 praf de sare
arome, opţional
Pentru umplutură
100 g smântână
250 g brânză sărată
2 gălbenuşuri
100 g zahăr
1 ou, pentru uns
Cum se prepară pasca ţărănească
Freci drojdia cu 2 linguri zahăr, lapte şi făină cât să obţii o pastă. Laşi maiaua să crească până când îşi dublează volumul, apoi o adaugi peste făina cernută. Adaugi restul ingredientelor, la temperatura camerei şi frămânţi până când obţii un aluat omogen, nu foarte tare. Îl laşi să crească până când îşi dublează volumul.
Combini brânza sărată, poţi folosi amestec de brânză de vaci cu brânză de oi, cu gălbenuşurile, zahărul, smântâna şi omogenizezi.
Dai deoparte un sfert din aluat, iar pe restul îl întinzi şi-l aşezi într-o tavă rotundă, tapetată, şi pui compoziţia, apoi o nivelezi. Din aluatul rămas faci o cruce împletită, pe care o aşezi peste pască. Ungi pasca cu ou bătut şi o ţii la cuptor până când se rumeneşte.