Pateu de Alba Iulia
Pe 1 Decembrie 1918 se împlinea visul tuturor românilor: o ţară mare şi unită purtând numele România. Anul acesta celebrăm Centenarul, încercând să scoatem în evidenţă tot ce a dat România mai bun. Fie că vorbim despre scriitori, artişti, inventatori sau alte personalităţi care ne-au marcat istoria, îi punem pe scena Centenarului şi îi privim ca pe nişte exemple demne de urmat. Orice celebrare, mai cu seamă cea a unui eveniment atât de important pentru un popor, are nevoie de bucate care sunt pe mesele românilor de sute de ani. Ca şi istoria, şi aromele şi ingredientele s-au împletit cu cele ale popoarelor care au venit aici căutând bogăţii sau, dimpotrivă, alinare. Au rezultat nişte preparate unice pe care vă invităm să le pregătiţi acasă, inspiraţi fiind de bucătarii care le-au cules de prin satele României.
Chef Toma Ioan Cosmin, bucătarul Centenarului, a cules mai multe reţete din zona sa de origine, Alba Iulia, şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.
Ingrediente
600 g ficăţei de pui
100 g unt
80 g smântână
1 legătură ceapă verde
50 ml pălincă de pere
150 g ceapă albă tăiată mărunt
1 foaie de dafin
pătrunjel
tarhon
cimbru
chimen
leuştean
sare, piper
140 g untură
Mod de preparare:
Speli ficăţeii, apoi îi usuci. Tai mărunt ceapa verde şi restul verdeţurilor. Topeşti 100 g de untură şi căleşti ceapa albă şi pe cea verde. Când a devenit sticloasă adaugi ficăţeii, sare şi piper, după gust. După 10 minute presari verdeţurile, adaugi foaia de dafin, torni smântâna şi mai pui puţin unt, laşi 5 minute şi torni pălinca.
Ţii la fiert încă 2 minute, apoi scoţi foaia de dafin şi răstorni compoziţia într-un blender şi o mixezi până devine foarte fină.
O pui într-un bol sau borcan. Topeşti untura rămasă şi o torni peste pateu, apoi dai la frigider cel puţin 2 ore înainte de a-l servi, decorat după imaginaţie.
FOTO: Ionuţ Văidean