Plăcintă „tamale” cu legume
„Tamale” este o mâncare tradiţională din Mexic care are la bază mălaiul. De cele mai multe ori, acest fel de mâncare este sub formă de rulouri cu diverse umpluturi: carne de vită sau de pui, legume sau chiar fructe uscate când e vorba de „tamale” dulci. Astăzi, conceptul s-a extins, reţetele au evoluat şi s-a ajuns la plăcinta „tamale”.
Ingrediente:
2 linguri ulei de măsline 1 ceapă mică 2 căţei usturoi 1 cartof dulce 2 căni fasole neagră ½ legătură ceapă verde 1 ardei gras verde 1 ardei gras roşu 1 cutie sos tomate ½ linguriţă de chili ½ linguriţă de chimen ½ linguriţă sare
Pentru aluat:
1 cană mălai
1 ceaşcă făină
¼ cană zahăr
4 linguriţe praf de copt
½ linguriţă sare
1 cană lapte
1 ou
¼ ceaşcă ulei vegetal
1 cană brânză mărunţită (opţional)
½ buchet de coriandru (opţional)
Mod de preparare:
Tăiaţi mărunt ceapa şi usturoiul. Puneţi ulei de măsline într-o tigaie mare şi se călesc. Între timp, curăţaţi cartoful dulce de coajă, tăiaţi cubuleţe mici şi puneţi-l peste ceapă.
Curăţati ardeii graşi de seminţe, tăiaţii mărunt şi adăugaţii în tigaie. Apoi, puneţi şi fasolea neagră, sosul de tomate şi ceapa verde tăiată mărunt. Se dă focul puţin mai tare şi se amestecă constant. Pentru gust, adăugaţi pudra de chili, chimenul şi sarea.
Încălziţi cuptorul la 425 grade C.
Pentru aluat, amestecaţi făina, mălaiul, zahărul, sarea şi praful de copt într-un castron. Apoi, se adaugă celelalte ingrediente: laptele, oul bătut, uleiul vegetal, brânza mărunţită şi frunzele de coriandru tocate mărunt. Amestecaţi ingredientele până se omogenizează.
Pentru a construi plăcinta, puneţi într-o tigaie termorezistentă compoziţia şi aşezaţi aluatul peste ea. Presaţi aluatul cu mâna în aşa fel încât să fie întins uniform. Daţi plăcinta la cuptor pentru 20 – 25 de minute.
Decoraţi cu frunze de pătrunjel, apoi serviţi.
Sursa: budgetbytes.com