Plăcinte cu peşte şi ciuperci
Timpul nu mi-a fost niciodată un aliat în bucătărie. Iar ori de câte ori am vrut să prepar şi un aperitiv am renunţat la acest gând tocmai din cauza lipsei de timp. Dar, aceste plcănte cu peşte şi ciuperci, s-au dovedit a fi preparat potrivit: şi gustos, şi rapid, servit cald şi ademenitor.
Plăcinte cu peşte şi ciuperci - Ingrediente (4 porţii)
800 g crap 100 g ciuperci 100 ml smântână 1 vârf cuţit de piper 1 ceapă potrivită sare 1 lămâie 2 linguri ulei
200 g făină
100 g unt
1 ou
50 ml apă
1 vârf cuţit de sare
ou pentru uns
Plăcinte cu peşte şi ciuperci - Mod de preparare
Crapul îl cureţi, îl speli şi-l dezosezi. Tai peştele în opt fileuri, le presari cu sare şi cu zeamă de lămâie. Laşi să se odihnească la rece timp de 15 minute. Frămânţi un aluat din făină, untul moale, un ou, apa, sarea şi laşi la frigider 15 minute.
Încingi două linguri de ulei într-o tigaie, pui ceapa tocată julien, adaugi ciupercile tăiate felii şi laşi să se călească 5 minute. Torni smântâna, condimentezi cu sare şi piper, mai fierbi 5 minute până se îngroaşă, după care dai la răcit. Împarţi amestecul de ciuperci pe lungimea fileurilor de crap.
Iei aluatul din frigider şi-l întinzi. Tai benzi cu lăţimea de 3 cm lăţime şi înfăşori fiecare bandă cu atenţie în jurul fileurilor de crap (ca în imagine). Le aşezi în tava unsă, le ungi cu ou bătut şi le coci în cuptorul preîncălzit 20 de minute. Se servesc calde, cu legume şi cu lămâie.