Prăjitură cu ghimbir şi ciocolată
Mai rar folosim ghimbirul la deserturi. Unii dintre noi poate nu o fac deloc. Dar noi avem această idee de prăjitură cu ghimbir şi ciocolată care sperăm să fie pe placul multora. Această rădăcinoasă, aflată la loc d cinste în farmacia asiatică, şi-a dovedit deja calităţile. Stimulează pofta de mâncare, faciilitează digestia şi măreste tonusul general.
Prăjitură cu ghimbir şi ciocolată - Ingrediente (8 porţii)
Pentru blat 125 g unt 150 g zahăr pudră 2 ouă 3 linguri lapte 4 linguri cafea concentrată 150 g făină 1 linguriţă praf de copt 1 linguriţă ghimbir ras
350 ml frişcă lichidă
1 plic întăritor de frişcă
2 linguri zahăr pudră
100 g gem de vişine
200 g compot vişine
150 g ciocolată de menaj
steluţe de marţipan
Prăjitură cu ghimbir şi ciocolată - Mod de preparare
Pentru blat, freci untul moale la temperatura camerei cu zahărul. Încorporezi pe rând ouăle, amestecând energic, adaugi laptele şi cafeaua. Încorporezi făina amestecată cu praful de copt şi ghimbirul. Torni compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată, cu diametrul de 24 cm, şi coci în cuptorul preîncălzit circa 30 de minute. Scoţi din tavă şi laşi blatul să se răcească.
Baţi frişca lichidă cu zahărul şi întăritorul şi, separat, razi ciocolata fâşii cu curăţitorul de zarzavat. Ungi blatul cu gem, presari vişinele din compot (fără sâmburi), acoperi cu frişcă şi decorezi cu fulgii de ciocolată şi cu steluţe de marţipan.