Prăjitură cu mac şi bezea
Am scris de mai multe ori despre mac şi cum îl poţi folosi în prăjitură. De data aceasta, vrem să ştii că, în Ardeal, este cunoscuta prăjitură „coarda cu mac“, care este varianta românească a cozonacului turcesc numit baigli. În Asia, macul este intens cultivat, mai puţin în scopuri culinare, ci pentru producţia de opiu. Gustul macului este îndrăgit şi de japonezi, care îl folosesc pentru mâncărurile de peşte.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru aluat 5 gălbenuşuri 150 g unt 100 g zahăr 1 praf de copt sucul şi coaja de la 1 lămâie 1 cană făină
Pentru cremă
300 g mac
250 ml lapte
150 g zahăr
250 g unt
2 plicuri zahăr vanilat
Pentru bezea
5 albuşuri
sare
120 g zahăr
Mod de preparare
Pui într-un bol gălbenuşurile, untul şi zahărul şi amesteci. Adaugi sucul, coaja de lămâie, apoi făina amestecată cu praful de copt. Frămânţi până obţii un aluat elastic, după care îl întinzi cu sucitorul şi îl pui într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt (îl înţepi din loc în loc cu furculiţa).
Încingi cuptorul. Pentru cremă, pui într-un vas pe foc laptele, macul măcinat, zahărul tos şi cel vanilat. Laşi să fiarbă 10 minute, apoi iei de pe foc şi, după ce se mai răceşte, adaugi untul şi omogenizezi.
Pui peste aluatul din tavă crema de mac şi uniformizezi. Dai tava la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu. Pentru bezea, mixezi spumă albuşurile cu praful de sare şi cu zahărul. Scoţi prăjitura, pui stratul de bezea şi mai laşi la cuptor încă 5-7 minute, până se rumeneşte bezeaua.