Prăjitură cu prune şi bezea

20 august 2016   Altele

Se spune că ducele de Anjou este cel care a descoperit la Ierusalim delicioasele prune, în timpul Cruciadelor. El a fost atât de încântat de gustul lor, încât le-a adus în Europa. Din cele mai aromate fructe ale acestei luni poţi prepara deserturi care de care mai ispititoare.

Ingrediente Pentru blat 250 g făină 2 gălbenuşuri 50 g zahăr 50 g unt 20 ml ulei 7 g drojdie 100 ml lapte 1 praf de sare 2 plicuri zahăr vanilat

Pentru umplutură

2 albuşuri

500 g prune

200 g zahăr

1 praf scorţişoară

3 linguri pesmet

Mod de preparare

Freci drojdia cu o linguriţă de zahăr, adaugi puţin lapte cald şi două linguri de făină. Când s-au omogenizat, laşi maiaua să crească, după care o încorporezi în restul de făină cernută. Pui gălbenuşurile, un praf de sare, untul topit şi răcit, uleiul şi zahărul vanilat. Dizolvi zahărul rămas în lapte cald şi-l torni în compoziţie, frământând energic până când obţii un aluat moale. Îl laşi să crească până îşi dublează volumul, după care-l întinzi într-o foaie şi-l aşezi, inclusiv pe margini, într-o formă rotundă înaltă, tapetată.

Speli prunele, le tai în două, le îndepărtezi sâmburii şi le amesteci cu jumătate din cantitatea de zahăr, scorţişoara şi pesmetul. Pui umplutura peste aluat şi dai tava la cuptor aproximativ 20-25 de minute. Baţi spumă tare albuşurile cu restul de zahăr, scoţi tava din cuptor şi pui bezeaua peste prune. Dai din nou la cuptor până se rumeneşte bezeaua.

Mai multe