Pui umplut cu măsline
Cunoscute drept fructele „arborelui veşnic roditor“, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţie, pentru că sunt bogate în grăsimi sănătoase.
Ingrediente (1 pui) 1 pui întreg
350 g ficăţei de pui
150-200 g carne de pui
200 g ciuperci
150 g măsline verzi, fără sâmburi
150 g bacon
200 g cuşcuş, opţional
200 ml supă de pui
6 ouă
ulei
sare
piper
boia dulce
1 legătură ceapă verde
1 legătură usturoi verde
50 ml vin alb
rozmarin uscat
Mod de preparare
Pregăteşti umplutura. Cureţi ficăţeii, îi speli şi-i pui la prăjit. Când sunt gata, îi scoţi pe o farfurie şi îi presari cu puţină sare şi piper. Toci carnea de pui şi o perpeleşti în ulei, apoi adaugi puţină supă de pui. Condimentezi cu sare, piper şi boia, apoi dai deoparte. Cureţi ciupercile, le tai după preferinţă şi le sotezi câteva minute în puţin ulei.
Opăreşti cuşcuşul cu o cantitate egală de apă şi-l laşi acoperit 10 minute, ca să absoarbă tot lichidul. Toci ceapa şi usturoiul. Fierbi două ouă şi le tai mărunt. Mărunţeşti şi baconul.
Amesteci într-un bol toate ingredientele, pui şi rondelele de măsline, baţi cele patru ouă şi le torni peste. Omogenizezi. Adaugi ceapa şi usturoiul şi mai amesteci o dată.
Speli bine puiul şi-i scoţi, dacă este necesar, sternul. Îl ştergi bine în interior şi-l umpli cu grijă, fără să exagerezi, altfel va pocni în cuptor. Uniformizezi umplutura, apoi legi puiul cu sfoară sau îl coşi. Îl aşezi într-un vas termorezistent în care ai pus ulei, supă de pui şi vin alb. Îl ungi pe deasupra cu puţin ulei şi-l presari cu rozmarin uscat. Îl acoperi cu folie de aluminiu şi dai la cuptor. După 40-45 de minute, scoţi folia şi laşi puiul să se facă în continuare. Îl stropeşti din când în când cu zeama din tavă, ca să nu se ardă.