Pui umplut cu orez şi nuci, perfect pentru ocazii speciale
Când ai musafiri la masă meniul trebuie să fie unul mai special. Fă-le o supriză plăcută celor dragi şi pregăteşte acest pui umplut cu orez şi nuci.
De ce ai nevoie pentru pui umplut cu orez şi nuci
1 pui
1 cană orez cu bob lung
750 ml supă de pui
4 cepe medii
250 g ciuperci champignon
50 ml vin alb sec
2 fire cimbrişor
150 g miez de nucă
7 linguri ulei
1 lingură unt
ierburi aromatice
sare
piper
1 vârf cuţit boia dulce
Speli puiul, îl cureţi bine şi îl tamponezi cu un prosop de hârtie absorbant. Toci o ceapă mărunt şi o pui la călit în 3 linguri de ulei. Adaugi ciupercile tăiate cubuleţe şi le laşi până se înmoaie. Stingi cu vinul, mai ţii pe foc până se evaporă lichidul, apoi condimentezi cu sare şi piper şi dai deoparte. Speli bine orezul şi îl pui la fiert în supa de pui. Laşi să fiarbă 10-12 minute, după ce începe să clocotească. Scurgi zeama într-un bol şi amesteci orezul cu ciupercile călite şi cu miezul de nucă zdrobit.
Umpli puiul cu amestecul rezultat, dar laşi puţin spaţiu să se mai umfle orezul, apoi îl ungi cu restul de ulei şi îl condimentezi cu sare, piper, ierburi aromatice şi boia de ardei dulce. Îl pui într-o tavă, lângă cele 3 cepe tăiate în 4. Adaugi zeama de la orez. Dai la cuptorul preîncălzit, minim 60 de minute, până se rumeneşte bine. Când e gata, închizi flacăra, pui untul, crenguţele de cimbru, acoperi tava cu folie de aluminiu şi mai laşi încă 15 minute în cuptor.