Răsfăţ culinar în stil bavarez

23 ianuarie 2014   Altele

Indiscutabil, bucătăria bavareză are propriul ei specific, o „zestre culinară˝ transmisă din generaţie în generaţie. Modul în care se alcătuieşte un meniu reflectă o istorie lungă.

În Germania, fiecare regiune îşi are bucătăria ei. În vest, se mănâncă foarte multe legume, iar în sud, în Bavaria, un rol important îl joacă mâncărurile consistente pe bază de carne şi de grăsimi.

Bucate alese

Legumele, carnea, precum şi alte ingredient aromate sunt în mare vogă printre cunoscători. Plecăm în căutarea lor şi le descoperim la restaurantul Danke Bavaria, din Bucureşti. De această dată, te ademenim cu un platou pe care tronează maiestuos un… ciolan cu varză, pregătit de chef Marc Kroll. Încercăm, împreună cu Marc, să vă împărtăşim o parte din tainele bucătăriei bavareze. Tânărul chef a venit de cinci ani în România „şi am rămas aici. Îmi plac oamenii, muntele şi marea“, spune el. Este bucătar de 16 ani „pentru că lucrez de la 15 ani“,îşi începe Marc povestea. Îl întreb ce mănâncă la prânz o familie bavareză?

„Supele se servesc în deschidere. La mare căutare sunt cele de linte (linsensuppe) şi de gulaş (gulaschsuppe), o supă care se face din carne de vită, cu morcov, ardei, boia iute şi dulce, coajă rasă de lămâie şi multă ceapă. La felul doi se mănâncă rasol de vită (tafelspitz), fiert aproximativ două ore. Se serveşte acompaniat cu garnitură de hrean, piure de mere sau de legume fierte, apoi friptura de porc umplut (schweinebraton) cu garnitură de găluşte de pâine. La desert, preferate sunt clătitele pufoase caramelizate (kaiserschmarrn) cu compot de prune. Se coc clătitele şi se taie felii. Se topeşte zahărul, apoi se adaugă untul, iar în caramelul obţinut se pun feliile de clătite. Aici, la noi în restaurant, este desertul cel mai comandat“, ne spune Marc.

Supă de cartofi

Ingrediente:

150 g costiţă afumată 100 g ciuperci 100 g morcovi 100 g ţelină 150 g cartofi 1 ceapă 150 ml smântână maghiran chimen sare piper

Mod de preparare:

Legumele se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Costiţa se taie fâşii. Se călesc legumele împreună cu costiţa, se toarnă 500 ml de apă şi se fierb aproximativ 15 minute. Se asezonează cu condimentele, apoi se încorporează smântâna, având grijă să nu se brânzească

Găluşte de spanac

150 g pâine uscată

125 g lapte

400 g spanac tăiat mărunt

50 g pesmet

25 g făină

1 ceapă

1 căţel de usturoi

1 ou

sare

piper

nucşoară

150 g unt

80 g parmezan sau caşcaval ras

Pâinea se înmoaie în lapte şi se stoarce bine. Ceapa şi usturoiul se mărunţesc, se adaugă pâinea stoarsă, oul, pesmetul, făina şi spanacul. Se amestecă toate ingredientele, apoi se presară condimentele. Se formează găluşte şi se fierb în apă clocotită. Separat, se topeşte untul, se toarnă peste găluşte şi se presară caşcaval sau parmezan ras.

Ciolan cu varză acră

Ingrediente:

1 ciolan

½ varză acră tăiată fideluţă

găluşte de pâine (preparate ca la reţeta de „găluşte de spanac“, dar fără spanac)

mărar

Mod de preparare:

Ciolanul se dă la cuptor, pentru două ore şi jumătate cu multă sare pentru crustă. Se căleşte varza şi se presară mărar verde tăiat mărunt. Se curăţă ciolanul de crusta de sare şi se serveşte împreună cu varza călită şi cu găluşte de pâine.

Mai multe