Reţeta clasică nemţească de ştrudel cu mere şi stafide
În sezonul rece, prăjiturile cu mere au un gust special, mai ales dacă sunt servite cu o cană de vin fiert. Iată cum se face ştrudelul cu mere şi stafide după reţeta nemţească.
De ce ai nevoie pentru ştrudel cu mere şi stafide
Pentru aluat
55 g unt
200 g făină
1 praf de sare
80 ml apă
Pentru umplutură
50 g stafide
1 lingură esenţă de rom
2-3 linguri apă
4 mere
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriţă scorţişoară
100 g zahăr
1 linguriţă esenţă de vanilie
6 linguri unt
30 g pesmet
Cum se prepară ştrudelul cu mere şi stafide
Pentru aluat, mixezi untul cu făina, sarea şi apa la temperatura camerei. La final trebuie să obţii un aluat potrivit de tare şi elastic. Îl laşi să stea la temperatura camerei 30 de minute.
Dai drumul la cuptor şi tapetezi o tavă. Cureţi merele, le îndepărtezi cotorul şi le tai cubuleţe. Le amesteci cu zeama de lămâie, scorţişoara, zahărul, esenţa de vanilie şi stafidele pe care le-ai ţinut în prealabil în esenţa de rom combinată cu apa.
Întinzi cât poţi de subţire aluatul, presari pesmetul, aşezi pe mijloc merele, pui 3 linguri de unt şi treci peste umplutură marginile aluatului. Lipeşti bine capetele şi aşezi ştrudelul în tavă. Îl ungi cu untul rămas topit şi-l dai la cuptor până când se rumeneşte.