Salată de vinete coapte
La o primă vizită în Turcia veţi descoperi că multe dintre denumirile turceşti ale unor preparate vă sunt familiare. Imam Bayildi, în traducere „imamul a fost încântat/imamul a fost bucuros ”, e printre cele mai cunoscute preparate turceşti şi sunt multe poveşti referitoare la acest preparat. La fel şi salata de vinete coapte, a cărei reţetă ţi-o propunem azi.
Salată de vinete coapte - Ingrediente
1 vânătă mare suc de la ½ lămâie 5 linguri ulei de măsline 2 căţei de usturoi zdrobiţi 2 linguri de oţet
Salată de vinete coapte - Preparare
Coci vânăta pe foc deschis (nu în cuptor, căci nu mai are acelaşi gust) şi după ce s-a copt o cureţi de coaja arsă. Într-un castron pui miezul vinetei, sare şi suc de lămâie şi amesteci bine, de preferat cu mixerul. Adaugi uleiul, usturoiul şi oţetul amestecând continuu până obţii o pastă asemenea unui piure. Serveşti salata de vinete coapte, după gust şi imaginaţie, ori în coşuleţe din roşii, ori în castronele cu pâine prăjită alături.