Saramură de pui cu sos de vin şi usturoi
Prazul şi saramura de pui, în care gospodina „scăpă“ şi un păhărel de ţuică, legumele de tot felul, mămăliga şi pâinea făcută la ţest, ciorbele colorate şi aromate din belşug cu leuştean - toate te duc cu gândul la un loc binecuvântat de Dumnezeu: Oltenia! Aici, în bucătăria oltenilor, oameni aprigi şi duioşi, „vrusei“ să te duc azi. Te poftesc la o porţie de saramurp de pui cu sos de vin şi usturoi.
Saramură de pui cu sos de vin şi usturoi - Ingrediente (4 porţii)
4 pulpe superioare de pui 2-3 cepe 4 ardei graşi 5 roşii 5-6 căţei de usturoi 2 ardei iuţi boia dulce 1 păhărel de ţuică 1 păhărel de vin alb sec sare piper leuştean
Saramură de pui cu sos de vin şi usturoi - Mod de preparare
Cureţi pulpele, le speli, le porţionezi, le freci cu ardei iute mărunţit şi cu boia dulce şi le laşi deoparte să se odihnească. Coci pe grătar ceapa, ardeiul gras şi roşiile, apoi le cureţi de pieliţe şi le tai.
Acum a venit timpul să frigi pulpele de pui. Presari sare pe o tavă sau pe grătar şi le rumeneşti frumos pe o parte şi pe cealaltă. Când au căpătat o culoare frumoasă, iar pielea are din loc în loc urme de arsură, le iei de pe foc.
Le treci într-un vas adânc, pui pe deasupra legumele fripte pe grătar şi tocate, apoi torni vinul şi ţuiculiţa şi flambezi ca să se evapore alcoolul. Torni o jumătate de pahar de apă călduţă (dacă torni mai multă apă o poţi transforma în tocană), presari sare şi piper şi laşi să scadă.
La sfârşit, pentru un gust mai puternic, adaugi ardeiul iute tocat şi usturoiul făcut mujdei. Oltenii pun la final, după ce opresc focul, leuştean tocat fin şi o mănâncă însoţită de cartofi ţărăneşti, aşa cum este reţeta tradiţională, sau de mămăligă.