Sărmăluţe în foi de viţă, reţeta tradiţională
Mmm, cine ar spune nu unei porţii aburinde cu sarmale în foi de viţă. Dacă le fierbi încet, la foc mic, se vor topi în gură.
De ce ai nevoie pentru sărmăluţe în foi de viţă
frunze de viţă-de-vie, murate
1 kg carne de gâscă, tocată
2-3 linguri mălai
2 linguri bulion
2 cepe mici
50 g unt
2 ouă bătute
mărar
pătrunjel
100 g orez
sare
piper boabe şi măcinat
cimbru
foi de dafin
3 roşii
smântână, opţional, pentru servire
Pentru sos
1 l supă de pui
500 ml vin alb sec
500 ml bulion
Cum se prepară sărmăluţe în foi de viţă
Căleşti ceapa în puţin unt. Într-un vas mare, amesteci carnea tocată, ouăle, ceapa, mărar şi pătrunjel tocat şi orezul spălat, până la omogenizare. Condimentezi cu sare, piper măcinat, după gust, şi adaugi mălaiul şi bulionul.
Speli frunzele de viţă, le tai codiţele, le laşi la desărat, apoi le opăreşti în apă clocotită. Le scoţi cu grijă şi le laşi să se răcească într-o sită. Le umpli cu amestecul din carne tocată şi le rulezi strâns, apoi introduci capetele fiecărei frunze.
Ungi vasul cu untul, aşezi pe fundul lui un strat de frunze, apoi aşezi sarmalele în straturi. Pui printre ele crenguţe de cimbru, foi de dafin, piper boabe, după gust, şi felii de roşii şi le acoperi cu un alt strat de frunze.
Torni supa, vinul şi bulionul, acoperi oala şi o ţii 2 ore la cuptor, la foc mic. Dai capacul la o parte şi mai laşi în cuptor, ca să se rumenească frumos sarmalele şi să scadă sosul. La final, le serveşti, dacă vrei, cu smântână.