Şerbet de portocale şi căpşuni
Ajuns pe meleagurile noastre din Turcia, şerbetul este un desert delicios şi potrivit pentru zilele călduroase. Îţi poţi răsfaţa familia cu această reţetă parfumată.
Ingrediente
1 kg zahăr 300 ml suc de portocale 300 ml suc de căpşuni zeamă de lămâie
Preparare
Strecori sucul de portocale, ca să nu rămână pulpa din fruct. Faci un sirop din 500 g zahăr şi sucul de portocală şi îl fierbi într-un tuci, la foc potrivit, îndepărtând spuma. Ştergi din când în când pereţii tuciului cu un şervet umed, ca să nu rămână broboane de zahăr. Când siropul s-a legat (când dai drumul unei picături într-un pahar cu apă rece, siropul nu trebuie să se dizolve), iei vasul de pe foc, îl pui la răcit în apă rece şi când s-a răcorit îl freci cu o lingură de lemn, într-un singur sens, până devine de consistenţa unui aluat. La sfârşit adaugi o linguriţă de zeamă de lămâie. Torni şerbetul în două borcane (jumătate, nu le umpli) şi le păstrezi la temperatura camerei. Storci căpşunile într-un tifon şi amesteci sucul rezultat cu 500 g de zahăr. Pui la fiert până se leagă siropul, laşi să se răcorească, baţi bine cu mixerul, adaugi puţină zeamă de lămâie şi torni în borcane peste şerbet.