Spania, ţara tradiţiilor pascale

2 aprilie 2014   Altele

În acest an Paştele ortodox se sărbătoreşte în aceeaşi zi cu cel catolic. În Spania, Paştele este cea mai grandioasă sărbătoare, comparativ cu alte ţări catolice din Europa. Bucătăria acestei ţări se face remarcată prin mesele îmbelşugate şi foarte aromate.

Din dorinţa de a afla cât mai multe amănunte legate de „Semana Santa“ (Săptămâna Sfântă), această mare sărbătoare a creştinătăţii, ne-am întâlnit cu Sorin Barbu, propietarul restaurantului Alioli, din Bucureşti. „De Paşte, parcă se regăsesc cel mai bine plăcerea şi bucuria de a menţine cu stricteţe obiceiurile culinare“, îşi începe Sorin povestea. „Sărbătoarea debutează cu duminica ramurilor (Domingo de Ramos) şi se încheie cu Lunea de Paşte (Lunes de Pascua).

În Madrid şi Catalonia au dispărut multe tradiţii, dar cei care ţin Semana Santa le respectă cu stricteţe. De Sărbătorile Pascale aici se mănâncă bacalao (peşte cod de mare foarte sărat), mai exact muşchiul lui, care se face pane“, spune Sorin. Tot muşchiul peştelui se mai pregăteşte cu un sos verde ce conţine pătrunjel, usturoi, ulei de măsline „şi multă dragoste“, precum şi „potaje de bacalao y de garbanzos“ (mâncare de bacalao cu năut).

Un alt fel de mâncare specific Paştelui este şi supa de usturoi, care se prepară din usturoi, supă de pui, vin alb sec, chimion şi boia. Se serveşte cu felii de pâine prăjită şi cu ouă.  Ce dulciuri se pregătesc? „Avem Mona de Pascua, un fel de cozonac pe care naşii îl duc cadou la fini în ziua de Paşte şi torijas, adică felii de pâine care se trec prin ou, lapte, zahăr şi scorţişoară, apoi se prăjesc“, mai spune Sorin. De asemenea, depinde de zonă, masa Pascală mai conţine preparate din miel, cârnaţi de porc, fazan etc. La masă se bea Sangria şi vin roşu.

Mona de Pascua

Ingrediente:

500 g făină 4 ouă 250 g zahăr 200 ml lapte 150 ml ulei 40 g drojdie 5 g anason 20 g scorţişoară 300 g fructe confiate nucă stafide 2 ouă pentru decor

Mod de preparare:

Făina cernută se amestecă cu drojdia, laptele şi zahărul şi se lasă 1 oră la dospit. Se frământă apoi cu restul ingredientelor, se aşază aluatul într-o formă rotundă şi în mijloc se pun 2 ouă, crude şi în coajă, şi se „îmbracă“ în aluat. Se dă tava la cuptor, la 200 grade C, pentru 40 de minute.

(Muşchi de peşte cod cu sos)

1 bucată peşte

1 căpăţână usturoi

1 ardei iute

150 ml ulei de măsline

Se toarnă ulei într-o tigaie, se adaugă peştele şi restul ingredientelor şi se mişcă tot timpul tigaia pe ochiul de aragaz până când sosul ajunge ca o maioneză şi peştele se pătrunde bine.

Mulţumim restaurantului Alioli, str. Popa Tatu nr. 4, Bucureşti

TEXT: Maria Belu

FOTO: Sorin Stana

Mai multe