Spumă de ciocolată şi cafea

3 mai 2013   Altele

Ingrediente: Pentru glazura de cafea: 400 g zahăr pudră, 4 linguri cafea concentrată

Pentru spuma de ciocolată: 12 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 300 g ciocolată, 3 foi de gelatină (sau echivalentul în gelatină granulată), 1 l de frişcă bătută, 50 ml rom

Pentru crema de unt: 200 g unt cu 80% grăsime moale, 1 dl apă, 120 g zahăr, 1 fiolă esenţă de vanilie, 4 gălbenuşuri

Dificultate: mare Timp de preparare: 120 min Număr porţii: 4

Mod de preparare

Pregăteşti o formă ca de cozonac pe care o tapetezi cu folie transpa rentă alimentară şi în care torni glazura de cafea pe care o faci frecând zahărul cu cafeaua până obţii o cremă groasă. O pui într-un vas cu apă fierbinte (nu pe foc) şi amesteci la cald până se mai subţiază.

Prepari spuma pentru care întâi topeşti ciocolata. Apoi, la bain-marie amesteci gălbenuşurile cu zahărul şi după ce s-a dizolvat acesta le torni încet în ciocolata topită. Laşi să se răcească. Prepari gelatina după indicaţiile de pe pachet şi apoi o amesteci cu compoziţia de gălbenuşuri şi ciocolată.

Înainte să se întărească, pui frişcă şi rom după gust. Prepari crema de unt. Pui la fiert apa cu zahărul ca să faci un sirop şi când s-a legat adaugi câteva picături de esenţă de vanilie, după gust. Tragi apoi de pe foc, acoperi şi laşi să stea 15 minute.

Între timp, freci gălbenuşurile în care torni încet siropul. Pui acest amestec la foc mic, învârtind mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Cu o lingură de lemn sfărâmi untul moale astfel încât să obţii bucăţi pe care le amesteci bine cu crema caldă. Freci crema aceasta până devine spumoasă, o pui într-o for mămai mică (tapetată cu folie ali mentară), dar de aceeaşi lungime cu cea mare glazurată, şi o dai la rece 30 de minute.

Umpli jumătate de formă (aceea în care ai pus glazură de cafea) cu spumă de ciocolată, pui crema de la rece, căreia i-ai scos folia de plastic, şi acoperi cu restul cantităţii de spumă. Acoperi forma cu folie şi laşi la frigider 24 de ore. O serveşti rece decorată după fantezie.

Mai multe