Stifado (reţetă tradiţională cipriotă)

15 noiembrie 2014   Altele

Pentru că astăzi este ziua naţională a Ciprului, vă propunem două reţete tradiţionale ale acestui popor: stifado şi keftedes. Modul de preparare al primei dintre ele îl găsiţi mai jos.

Pentru 4 porţii

Ingrediente

4 linguri ulei măsline 1 crenguţă rozmarin 1 kg carne de vită, tăiată în cuburi 900 ml apă 2 linguri bulion sare piper 3 lingurioţet de vin roşu 4-6 linguri ulei floarea soarelui sau palmier 700 gr. ceapă tăiată grosier 1 pahar mic vin roşu 1 baton scorţişoară 1 linguriţă zahăr brun

Mod de preparare

Încinge cuptorul. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie şi rumeneşte carnea în el.

Toarnă încet oţetul peste şi peste câteva minute toarnă şi vinul. Apoi adaugă ingredientele care au rămas în afară de uleiul de floarea soarelui sau de palmier, ceapa şi zahărul, acoperă cu un capac timp de o oră până când se înmoaie carnea.

Încinge uleiul de floarea soarelui sau de palmier într-o tigaie şi pune toată ceapa (dacă încape). Lasă la sotat un sfert de oră, întorcând din când în când, adăugând şi din zahăr.. Ia din tigaie cu furrculiţa şi împrăştie peste carne, în mod egal. Dacă nu a încăput toată ceapa, repeţi procedura cu restul.

Odtă ceapa amestactă cu carnea, acoperă cu un capac şi lasă la foc molcom 30 de minute. Nu mai amesteci odată ce ai pus ceapa peste carne. Serveşti mâncarea caldă.

Mai multe