Ştrudel cu mere şi stafide
Stafidele ne sunt familiare tuturor, le folosim des în prepararea diferitelor mâncăruri şi deserturi, cum este acest ştrudel cu mere şi stafide, însă ştiai că sunt şi foarte sănătoase? Stafidele sunt struguri deshidrataţi care au un gust delicos şi un conţinut nutritiv valoros. Fructele uscate au fost folosite în gastronomie de mii de ani, fiind foarte populare în deserturile orientale. Stafidele pot fi mâncate în loc de dulciuri sau pe post de gustare, împreună cu migdale ori alte fructe uscate, deoarece aduc organismului un aport considerabil de: magneziu, calciu, fier, potasiu, vitaminele C, K, E şi B6.
Ştrudel cu mere şi stafide - Ingrediente (6 porţii)
Pentru aluat 500 g făină 1 cană de apă călduţă 1 lingură de oţet 3 linguri ulei (de floarea-soarelui)
6 mere mari
200 g zahăr
scorţişoară măcinată
50 g stafide galbene
Ştrudel cu mere şi stafide - Cum se prepară
Din făină, oţet, apă şi ulei se frământă un aluat elastic care se strânge ca o bilă. Se acoperă cu o oală încălzită şi se lasă astfel până se răceşte. Între timp, se curăţă merele de coajă, se îndepărtează sâmburii şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie cubuleţe. Se călesc împreună cu zahărul şi se adaugă stafidele înmuiate în apă şi scorţişoara.
Se întinde aluatul într-o foaie subţire. Se unge cu ulei, se acoperă cu merele călite şi se rulează cu umplutura în interior. Cu grijă, se aşază în tava unsă cu ulei şi se coace, la foc potrivit. Se pudrează cu zahăr vanilat şi se taie numai după ce s-a răcit.Cum se prepară
Din făină, oţet, apă şi ulei se frământă un aluat elastic care se strânge ca o bilă. Se acoperă cu o oală încălzită şi se lasă astfel până se răceşte. Între timp, se curăţă merele de coajă, se îndepărtează sâmburii şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie cubuleţe. Se călesc împreună cu zahărul şi se adaugă stafidele înmuiate în apă şi scorţişoara.
Se întinde aluatul într-o foaie subţire. Se unge cu ulei, se acoperă cu merele călite şi se rulează cu umplutura în interior. Cu grijă, se aşază în tava unsă cu ulei şi se coace, la foc potrivit. Se pudrează cu zahăr vanilat şi se taie numai după ce s-a răcit.