Supă Minestrone
În cartea de bucate a lui Marcus Apicius, „De re coquinaria“, este descrisă o supă romană, datând din anul 30 d.H., făcută din cereale farro, năut, fasole Fava, ceapă, usturoi, grăsime şi verdeaţă aruncată deasupra.
Se spune că armata romană mărşăluia având ca hrană minestrone şi paste cu ceci (un fel european de fasole cu paste).
Ingrediente
2 linguri ulei 1 ceapă 2 căţei usturoi 1 morcov 1 ţelină 1 gulie 1 mână paste 1 dovlecel 100 g mazăre 250 g cartofi ½ ardei gras 250 ml pulpă de roşii 150 g fasole fiartă 5 frunze busuioc ½ linguriţă piper 1 linguriţă sare 4 căni apă
Mod de preparare
În uleiul încins căleşti ceapa, adaugi morcovul, ţelina şi gulia tăiate cubuleţe. Laşi la călit, amestecând din când în când, circa 10 minute. Adaugi usturoiul
strivit şi mai căleşti un minut. Torni pulpa de roşii şi 4 căni de apă. Potriveşti gustul de sare şi piper şi laşi să fiarbă încă 10 minute.
Adaugi mazărea, dovlecelul (cu coajă) tăiat felii şi apoi fiecare felie în patru, fasolea scursă de apă, ardeiul tăiat mărunt, pastele şi cartofii cubuleţe. Ţii la fiert încă 30 de minute. Presari busuiocul şi stingi focul. Poţi servi cu parmezan sau caşcaval ras.
Ciorba de legume cu bors de casa
Ciorba de legume cu bors de casa
sursa foto: Shutterstock