Tartă cu pepene
Este răcoros, uşor şi numai bun după o masă copioasă. Însă pepenele nu se mănâncă doar ca atare. Există o mulţime de deserturi care se pot încropi uşor dacă ai la îndemână un pepene şi puţină fantezie.
Ingrediente
Pentru blat
100 g unt 250 g făină 2 ouă 100 g zahăr pudră
Pentru cremă
3 ouă
80 g făină
150 g zahăr tos
500 ml lapte
25 g unt
1 pacheţel de zahăr vanilat
30 ml rom
Pentru umplutură
½ kg pepene roşu
½ kg pepene galben
1 pacheţel de gelatină
Preparare
1. Curăţă pepenii de seminţe şi lasă-i la congelator 2 ore. Separat, amestecă untul cu făina. Freacă gălbenuşurile cu zahărul pudră şi amestecă-le cu aluatul. Adaugă un praf de sare şi o
lingură de apă. Frământă bine şi lasă aluatul la rece timp de o oră.
2. Prepară crema după cum urmează: bate spumă albuşurile într-un castron. Adaugă 100 g zahăr şi romul. Bate spuma în continuare până când se întăreşte din nou.
3. Într-o oală smălţuită freacă gălbenuşurile cu restul de zahăr. Adaugă amestecând 3-4 linguri de lapte, apoi pune toată făina şi freacă până când compoziţia nu mai are cocoloaşe. După aceea, adaugă treptat 250 ml lapte rece, până ce obţii o compoziţie ca de clătite. Apoi adaugă untul şi pune oala la foc mic.
4. Bate compoziţia cu mişcări rapide până când se desfac toate cocoloaşele. Încălzeşte restul de lapte şi toarnă-l în compoziţie. Bate până când compoziţia este omogenă. După aceea, ia oala de pe foc. Cât compoziţia este fierbinte, adaugă zahărul vanilat şi spuma şi amestecă până se omogenizează. Lasă crema să se răcească, după care ţine-o la frigider 1-2 ore.
5. Aşază aluatul în forma de tartă, unsă în prealabil cu unt. Presează cu mâna aluatul şi înţeapă-l cu furculiţa. Coace-l la foc potrivit timp 40 de minute. Lasă blatul să se răcească.
6. Scobeşte blatul şi pune la mijloc cremă de vanilie. Când serveşti tarta, pune deasupra bucăţi de pepene îngheţat, formate cu o lingură specială de îngheţată. Deasupra biluţelor de pepene se pune gelatina dizolvată în puţină apă. Şpriţează restul de cremă pe marginea tartei.
sursa foto: Profimedia