Tartă cu spanac şi şuncă afumată

5 martie 2018   Altele

Am profitat de spanacul din pieţe pentru a prepara această tartă cu spanac şi şuncă afumată. Se zice că pretinsa cantitate de fier uriaşă din spanac este rodul unor erori dintr-o serie de articole publicate în revisteşe ştiinţifice la sfârşitul secolului al XIX-lea - corectate în mod eoficial în „The BRitish Medical Journal“ abia în anul...1981! Dar cantitatea de fier pe care o conţine, nu este deloc de neglijat.

Tartă cu spanac şi şuncă afumată - Ingrediente (1 tavă)

Pentru aluat 300 g făină 125 g margarină 1 ou 2 linguri apă 1 praf sare

300 g spanac proaspăt

300 g şunculiţă afumată

1 ceapă

200 g caşcaval

2 ouă

100 g smântână

200 g piept de pui fiert

sare

ulei

Tartă cu spanac şi şuncă afumată - Cum se prepară

Se amestecă făina cu margarina, oul, două ­linguri de apă şi un praf de sare şi se frământă un aluat ­tare. Se opreşte un sfert din el. Se întinde restul de ­aluat într-o foaie subţire şi se aşază într-o formă de tartă unsă cu unt şi tapetată cu făină, îmbrăcând şi pereţii acesteia.

Se opăreşte spanacul bine spălat în apă clocotită cu sare, apoi se lasă să se scurgă. Se opresc câteva felii subţiri de şunculiţă, iar restul se taie bucăţele şi se călesc în puţin ulei. Se adaugă ceapa tocată şi spanacul opărit şi se mai lasă 10 minute la foc mic. Se rade caşcavalul şi se amestecă cu smântâna şi ouăle.

Se toarnă compoziţia de smântână în formă, apoi cea de spanac şi pieptul de pui tăiat cuburi. Din aluatul rămas se fac suluri subţiri, pe care le aşezi sub formă de grilaj peste tartă. Se introduce forma la cuptor pentru 30-40 de minute. Cu 10 minute înainte să fie gata, pui feliile de şunculiţă oprite.

Mai multe