Tartă cu sufleu de lămâie
Ştiai că femeile care consumă în mod regulat lămâi au un risc cu 19% mai mic de a face un accident vascular ischemic? Concluzia aparţine unui studiu, desfăşurat timp de 19 ani, în care au fost analizate date de la aproape 70 de mii de femei. Iar dacă ţii la siluetă, află că în 58 de grame de lămâie se găsesc numai 17 calorii. De asemenea, oferă 51% din necesarul zilnic de vitamina C.
Ingrediente
Pentru blat
200 g făină 100 g unt 50 g zahăr 1 ou coaja de la 1 lămâie 2 linguri zeamă de lămâie
Pentru umplutură
4 ouă
20 g gelatină
350 g zahăr
30 ml suc de lămâie
400 ml frişcă lichidă
Pentru jeleu
300 ml apă
100 g zahăr
1 lămâie
1 portocală
1 plic gelatină
Preparare
Pentru blat, amesteci untul rece cu făina, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Frămânţi aluatul până se încorporează untul. Adaugi oul, zeama de lămâie şi continui să frămânţi până când aluatul se desprinde uşor de pe mâini. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi-l dai la frigider 30 de minute. După aceea, pui peste aluat hârtie de copt, o mână de boabe de fasole şi dai tava la cuptorul preîncălzit la 200 °C 15 minute. Ulterior, scoţi tava din cuptor, iei boabele de fasole şi mai coci blatul încă 10 minute la 180 °C. Îl laşi la răcit.
Între timp, pregăteşti sufleul. Baţi gălbenuşurile cu 250 g de zahăr şi adaugi 20 ml de suc de lămâie. Separat, prepari gelatina conform indicaţiilor de pe ambalaj. Baţi albuşurile cu restul de zahăr până obţii o spumă, iar la final torni toată zeama de lămâie. Mixezi frişca lichidă până devine cremoasă. Combini cele 3 compoziţii şi le baţi cu mixerul la viteza cea mai mică. Adaugi gelatina şi amesteci cu grijă. Torni sufleul peste blatul de tartă. Acoperi tava cu folie alimentară şi o dai la frigider 2 ore.
Între timp, pregăteşti jeleul. Amesteci apa cu zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi de portocală. Pui compoziţia pe foc şi-o laşi să fiarbă 7 minute. Când se mai răcoreşte puţin, adaugi gelatina. Pui jeleul la frigider 30 de minute. Când compoziţia devine uşor legată, o torni peste tartă. Dai tarta la frigider peste noapte.
Foto: Profimedia