Tartă franţuzească cu mure
O prăjitură sau o tartă este mai fină şi mai specială dacă adaugi câteva mure, aşa cum este cazul şi al acestei reţete de tartă franţuzească cu mure. În Germania, din mure se prepară un sos dulce-acrişor care însoţeşte friptura de vânat. Printre conservele pe care le pregăteşti pentru toamnă, trebuie să se numere şi câteva borcănele cu gem sau cu dulceaţă. Poţi prepara însă şi un lichior fin sau un sirop parfumat din aceste fructe.
Tartă franţuzească cu mure - Ce ai nevoie
Pentru blat 280 g făină 115 g margarină rece 115 g unt nesărat rece 1 ou 2 linguri oţet 2 linguri apă rece de la gheaţă 1 praf de sare
400 ml smântână dulce
150 g zahăr pudră
300 g mure
1 plic de gelatină
Tartă franţuzească cu mure - Cum se prepară
Într-un castron mare se amestecă făina cu praful de sare. Se adaugă untul şi margarina tăiate cubuleţe şi se amestecă bine cu vârful degetelor până se obţine un aluat nisipos. Separat, se bat oul cu apa şi oţetul, se toarnă peste aluatul nisipos şi se frământă până când se obţine un aluat omogen, elastic, care se lasă la frigider circa 30 de minute.
Se întinde aluatul în foaie subţire, se aşază într-o formă termorezistentă unsă cu unt, ridicându-se şi pe pereţi, şi se introduce în cuptorul bine încins pentru circa 30 de minute.
Între timp, se mixează smântâna cu zahărul, iar murele se pasează (păstrând câteva pentru decor). Se scurge zeama şi se păstrează deoparte, iar fructele pasate se amestecă cu smântâna bătură. În zeama scursă de la mure se topeşte gelatina pe baie de aburi şi se toarnă peste frişca cu mure. Se lasă la frigider 10 minute până când începe să se lege.
Peste blatul răcit complet se toarnă crema, se decorează cu murele întregi păstrate şi se lasă la rece circa 2-3 ore înainte de a fi servită.